Prezident Zeman vyzval ministra Hermana na odchod z vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miloš Zeman
Český prezident Miloš Zeman počas medzinárodnej konferencie Sociálna demokracia v 21. storočí - bez škrtov a bližšie k ľuďom, ktorú organizoval Inštitút ASA. Bratislava, 12. február 2016. Foto: SITA/Marko Erd

PRAHA 6. novembra (WebNoviny.sk) – Český minister kultúry Daniel Herman by mal podľa prezidenta Miloša Zemana odísť z vlády. V súvislosti s kauzou okolo neudelenia vyznamenania ministrovmu strýkovi Jiřímu Bradymu a stretnutím ministra s dalajlámom to Zeman vyhlásil v rozhovore pre Parlamentné listy.

Minister Herman v reakcii na toto vyhlásenie uviedol, že prezident má právo vysloviť svoj vlastný názor, napísal v tejto súvislosti spravodajský server Novinky.cz.

„Myslím si, že by mal odísť z vlády,“ povedal Zeman na adresu ministra a dodal: „Avšak si nemyslím, že tak urobí, aj keď poškodil záujmy svojho štátu a konal proti uzneseniu svojej vlády, pretože jeho túžba byť aj naďalej ministrom kultúry bude silnejšia, než čokoľvek iné.“

Česká hlava štátu dodala, že „nevylučuje“ rozhovor na tému odchodu Hermana z vlády s premiérom Bohuslavom Sobotkom. Štátnici budú rokovať v utorok v Lánoch.

Minister Herman na vyjadrenie českého prezidenta reagoval pre Novinky slovami, že „pán prezident má právo vysloviť svoj názor. A ja mu ďakujem, že svojimi výrokmi a postojmi len potvrdzuje pravdivosť mojich slov“. Vedenie vládnych ľudovcov z KDU-ČSL uviedlo, že svojich ministrov vo vláde meniť nebude.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Zeman