FBI očistil Hillary Clintonovú v kauze súkromných e-mailov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Clintonová
Foto: archívne, SITA/AP

WASHINGTON 7. novembra (WebNoviny.sk) – Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová by ani po nových odhaleniach nemala čeliť obvineniam v kauze používania súkromného e-mailového účtu. Uviedol to riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

Fotografia

Comey poslal list členom amerického Kongresu

Šéf FBI to napísal v liste, ktorý v nedeľu – len dva dni pred prezidentskými voľbami – poslal členom amerického Kongresu, informovala agentúra Reuters. „Vyšetrovací tím FBI 24 hodín denne spracovával a vyhodnocoval veľké množstvo e-mailov zo zariadenia, ktoré bolo získané v rámci iného vyšetrovania nesúvisiaceho s prípadom (Clintonovej),“ píše Comey.

Výsledky previerky, v rámci ktorej boli preskúmané všetky novonájdené e-maily, podľa neho nezmenili predchádzajúce hodnotenie FBI, podľa ktorého by demokratická kandidátka nemala čeliť trestnému stíhaniu v súvislosti so zaobchádzaním s utajovanými informáciami. „Nezmenili sme závery, ktoré sme ohľadne (bývalej) ministerky Clintonovej vyslovili v júli tohto roku,“ uviedol podľa agentúry DPA riaditeľ FBI.

Opätovné otvorenie kauzy výrazne poznačilo záver kampane

Comey len v piatok oznámil členom Kongresu, že vyšetrovatelia sa budú znova zaoberať e-mailovou komunikáciou Hillary Clintonovej z obdobia, keď pôsobila ako šéfka americkej diplomacie. Zdôvodnil to tým, že sa objavili ďalšie správy, ktoré by mohli obsahovať informácie podliehajúce utajeniu.

FBI sa k nim mala dostať v rámci vyšetrovania sexuálneho škandálu bývalého kongresmana Anthonyho Weinera, ktorý údajne viedol na internete nevhodnú komunikáciu s 15-ročným dievčaťom. Preverovanie tvrdení, že Clintonová ako ministerka využívala súkromnú e-mailovú schránku aj pri narábaní s citlivými informáciami, zavŕšila FBI ešte v júli s tým, že neodporúča vznesenie akýchkoľvek obvinení.

Opätovné otvorenie celej kauzy niekoľko dní pred voľbami výrazne poznačilo záver kampane v neprospech Clintonovej a dodalo nový impulz jej republikánskemu súperovi Donaldovi Trumpovi. Comey sa za svoj zásah do poslednej fázy kampane stal terčom ostrej kritiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald TrumpHillary ClintonováJames Comey
Firmy a inštitúcie FBI Federal Bureau of Investigation