Islamský štát údajne bráni Mósul aj chemickými zbraňami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mósul
Zničené budovy na predmestí mesta Mósul. Foto: SITA/AP

LONDÝN/ARBÍL 7. novembra (WebNoviny.sk) – Irackí Kurdi tvrdia, že extrémistická organizácia Islamský štát (IS) používa pri obrane Mósulu aj zakázané chemické zbrane. Informovala o tom v nedeľu britská televízia ITV s odvolaním sa na vyjadrenie vysokopostaveného kurdského činiteľa.

Masrúr Barzání, šéf bezpečnostnej rady autonómneho kurdského regiónu na severe Iraku, uviedol, že islamisti snažia odraziť pokračujúcu ofenzívu irackých a kurdských síl na Mósul i za pomoci zakázaných bojových plynov chlór a yperit.

Ozbrojenci IS tiež podľa neho používajú vzájomné prepojené systémy improvizovaných výbušných zariadení, ktorými dokážu naraz odpáliť celé štvrte. „Sú čoraz zúfalejší, takže očakávame, že budú bojovať stále neľútostnejšie,“ vyhlásil Barzání, ktorý je synom prezidenta irackého Kurdistanu Masúda Barzáního.

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Spočiatku bol postup útočiacich síl pomerne rýchly, keďže sa odohrával v redšie osídlenom okolí mesta. Od začiatku tohto týždňa, keď prenikli do samotného mesta, sa však ich postup spomalil. V hustejšie obývaných lokalitách sa už totiž dajú menej využívať letecké útoky a útočníci sa dostávajú do bližších bojových stretov s brániacimi sa militantmi.

Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V Mósule sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí a niekoľko tisíc bojovníkov IS. Na pozície IS v okolí Mósulu útočí viac ako 25 000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje koalícia vedená Spojenými štátmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát