Video: Rusko si pripomenulo deň svojej vojenskej slávy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slávnostnou prehliadkou si Rusko pripomína deň svojej vojenskej slávy
Ruskí vojaci v uniformách Červenej armády z čias druhej svetovej vojny počas defilé na Červenom námestí. Foto: SITA/AP

MOSKVA 7. novembra (WebNoviny.sk) – Na Červenom námestí v centre Moskvy sa v pondelok uskutočnila slávnostná vojenská prehliadka, ktorá je pripomenutím na legendárne defilé jednotiek Červenej armády zo 7. novembra 1941. Informovala o tom agentúra TASS.

Podľa plánov prešlo po Červenom námestí spolu 5000 príslušníkov ruskej armády. Vlajkonosiči niesli zástavy jednotlivých zložiek Červenej armády, ktoré pre 75 rokmi bránili hlavné mesto Moskvu. Čestné miesto na tribúne zaujali veteráni druhej svetovej vojny žijúci v ruskej metropole. Viacerí z nich sa pritom pred 75 rokmi zúčastnili aj na legendárnej vojenskej prehliadke.

Diváci na Červenom námestí videli aj rekonštrukciu epizód druhej svetovej vojny a bojovú techniku z tohto obdobia. Tá zostane na námestí až do podvečera, aby si ju mohli prezrieť nielen diváci slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa v Moskve konala po 14. raz. Dnešný deň je v Rusku vyhlásený za Deň vojenskej slávy Ruska.

Agentúra TASS pripomenula, že 7. novembra 1941 sa už tradične na Červenom námestí konala slávnostná vojenská prehliadka pri príležitosti výročia vypuknutia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Vojaci, ktorí sa na nej zúčastnili, šli z námestia priamo na front, keďže nemecké jednotky vtedy útočili na hlavné mesto. Boje o Moskvu sovietska armáda vyhrala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia