Online: Prezidentom bude Trump, Clintonová priznala porážku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 8. novembra (WebNoviny.sk) – Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump, ktorý porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú.

Trump sa stal víťazom po tom, ako podľa priebežne zverejňovaných výsledkov presiahol hranicu 270 voliteľov. Tí majú zvolenie newyorského magnáta potvrdiť 19. decembra, na čo bude môcť Trump 20. januára vystriedať v Bielom dome dosluhujúceho Baracka Obamu. Republikán Donald Trump bude v poradí 45. prezidentom USA.

Výsledky volieb:

– spočítané hlasy v % – 100

Hillary Clintonová

– 64 429 026 (48,1%)

Donald Trump

– 62 352 375 (46,5%)

– nerozdelené hlasy voliteľov: 0 z 538

Hillary Clintonová 232

triumfovala v štátoch: New Jersey (14 voliteľov), Massachusetts (11), Rhode Island (4), Delaware (3), Washington D.C (3), Illinois (20), Maryland (10), Vermont (3), New York (29), Connecticut (7), Nové Mexiko (5), Virginia (13), Colorado (9), Kalifornia (55), Hawaii (4), Oregon (7), Washington (12), Nevada (6), Maine (3), Minnesota (10), New Hampshire (4)

Donald Trump – 306

trumfoval v štátoch: Západná Virginia (5), Indiana (11), Kentucky (8), Oklahoma (7), Tennesse (11), Mississippi (6), Alabama (9), Južná Karolína (9), Texas (38), Kansas (6), Nebraska (4), Severná Dakota (3), Wyoming (3), Južná Dakota (3), Arkansas (6), Louisiana (8), Montana (3), Missouri (10), Ohio (18), Idaho (4), Severná Karolína (15), Florida (29), Georgia (16), Iowa (6), Utah (6), Aljaška (3), Wisconsin (10), Pensylvánia (20), Arizona (11), Maine (1), Michigan (16)

Víťaz musel získať najmenej 270 hlasov voliteľov

Americkí voliči volia 538 členov zboru voliteľov – ide zväčša o verejne známych ľudí, či straníckych aktivistov. Svojich zástupcov má v zbore voliteľov všetkých 50 štátov Únie ako aj federálny dištrikt Columbia, na ktorého území sa nachádza hlavné mesto Washington.

Voľba voliteľov je však de facto voľbou prezidenta, pretože volitelia sú podľa tradície povinní hlasovať za oficiálneho kandidáta svojej strany. Aj preto sú výsledky prezidentských volieb známe už v novembri, aj keď zbor voliteľov formálne volí prezidenta a viceprezidenta v prvý pondelok po druhej strede v decembri, teda 19. decembra, a to v hlavných mestách jednotlivých štátov.

Víťaz voľby prezidenta musí získať najmenej 270 hlasov voliteľov. Novú hlavu štátu vyhlásia 6. januára. Prezident a viceprezident sa potom oficiálne ujímajú úradu 20. januára.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA
Fotografia

Trump chce byť prezidentom všetkých Američanov

Trump po vyhlásení za víťaza počas svojho prvého vystúpenia pred svojimi priaznivcami vyhlásil, že „je načase zomknúť sa“, a prisľúbil, že bude prezidentom „pre všetkých Američanov“. Zároveň potvrdil, že hovoril s porazenou kandidátkou Demokratickej strany Hillary Clintonovou, ktorá mu zatelefonovala, aby mu zablahoželala k víťazstvu, informovala agentúra AP.

Profily prezidentských kandidátov:

Donald Trump

Hillary Clintonová

Trump na tzv. víťaznej párty v New Yorku povedal, že on zase zablahoželal Clintonovej, ako i jej rodine k „veľmi, veľmi usilovne vedenej kampani“. Dodal, že Američania jej „dlžia veľkú vďaku“ za jej službu. Tieto jeho slová boli v príkrom kontraste voči doterajšej, zvyčajne vášnivej rétorike ohľadne Clintonovej, ktorej súčasťou boli počas predvolebnej kampane aj výzvy na jej uväznenie.

Trumpov spolukandidát Mike Pence, guvernér Indiany, ktorý obsadí post viceprezidenta, označil ich spoločné víťazstvo za „historickú noc“. „Američania prehovorili a Američania si zvolili svojho nového šampióna,“ povedal na oslavnom mítingu v New Yorku.

Republikánska strana ovládne zrejme aj Kongres

Republikánska strana získala v utorkových voľbách kontrolu nad oboma komorami amerického Kongresu. Ako informovala agentúra AP, podľa predbežných neúplných výsledkov republikáni v Snemovni reprezentantov obsadia najmenej 233 kresiel, čo im stačí, aby ho mali pod kontrolou. Podľa AP je už isté, že republikáni si udržali kontrolu aj nad Senátom.

Republikáni postavili svoju predvolebnú kampaň aj na tom, že sa vyhli citlivej téme, akou je imigračná reforma, ale kritizovali program zdravotného poistenia, známy ako Obamacare, snahy o kontrolu predaja zbraní a regulácie v oblasti životného prostredia a financií. Republikánmi ovládnutý Kongres bude od januára spolupracovať s republikánskym prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý vo voľbách porazil kandidátku demokratov Hillary Clintonovú.

Očakáva sa, že predsedom Senátu bude najbližšie dva roky naďalej doterajší vodca republikánskej väčšiny Mitch McConnell. Doterajší šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan zrejme v januári zvedie boj o svoje znovuzvolenie. Ryan už medzičasom zablahoželal Trumpovi k volebnému víťazstvu a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu s ním.

ONLINE PRENOS (MINÚTA PO MINÚTE) Z PREZIDENTSKÝCH VOLIEB V USA

– sme ukončili v stredu o 22:30, ďakujeme za pozornosť

22:20

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan prisľúbil úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým sa počas kampane dostával do sporov, pri tvorbe ambiciózneho republikánskeho legislatívneho programu od začiatku roka 2017. Ryan na tlačovej konferencii povedal, že s Trumpom si dohadujú schôdzku, na ktorej budú hovoriť o prechode k novému Kongresu a novej vláde, ako aj o programe republikánov v Kongrese po zvyšok terajšieho funkčného obdobia

22:10

Donaldovi Trumpovi k víťazstvu zablahoželali aj Bushovci. Republikáni Bushovci mali s Trumpom počas celej prezidentskej kampane napätý vzťah. Bushov mladší syn Jeb Bush bol totiž medzi vyše desiatkou kandidátov na republikánsku nomináciu, ktorých Trump porazil počas primárok.

21:24

Prezident USA Barack Obama prisľúbil pokojné odovzdanie moci do rúk novozvoleného republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa.Telefonoval som s novozvoleným prezidentom okolo tretej ráno, pozval som ho do Bieleho domu a zablahoželal som mu,“ povedal Obama v prvom povolebnom prejave po ohlásení takmer konečných výsledkov prezidentských volieb v USA.

20:33

Na Kube sa v dňoch 16.-20. novembra uskutoční celoštátne vojenské cvičenie zamerané na prípravu na konfrontáciu so sériou „nepriateľských akcií“. Kabinet začiatok tohto cvičenia priamo nespojil s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA avšak oznámenie o manévroch a taktických cvičeniach po celej krajine prišlo takmer súčasne s Trumpovým prekvapivým víťazstvom.

19:57

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun gratuloval novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi s tým, že svetová organizácia od jeho vlády očakáva posilňovanie medzinárodnej spolupráce zameranej na riešenie výziev dneška, ako je klimatická zmena. Podľa Viktora Orbána sa vrátil do reality.

19:42

Národ „je omnoho hlbšie rozdelený, než sme sa domnievali,“ povedala Clintonová vo svojom prvom prejave po voľbách svojim priaznivcom v New Yorku.

18:50

– Environmentalisti a klimatológovia sú znepokojení zvolením Donalda Trumpa za prezidenta USA, ktorý označil globálne otepľovanie za „falošný poplach“. Trumpovo víťazstvo vyvolalo pochybnosti o tom, či Spojené štáty opäť neodstúpia od medzinárodnej klimatickej dohody.

18:50

Predseda parlamentu Andrej Danko a podpredseda NR SR Béla Bugár rešpektujú výsledky volieb v USA.

18:20

V štáte Minnesota zvíťazila Hillary Clintonová. Clintonová si v Minnesote zabezpečila hlasy desiatich voliteľov

18:06

Americké prezidentské voľby v stredu spôsobili výkyvy na devízovom trhu.

17:40

Európa by mala podľa analytika začať viac investovať do obrany. Novozvolený americký prezident Donald Trump, ale aj jeho demokratická súperka Hillary Clintonová vyžadovali, aby Európa začala na svoju bezpečnosť viac prispievať

17:25

Bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov povedal, že zvolenie republikána Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov je príležitosťou na napravenie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom. Možno pochopí, že mnoho závisí od postoja Ruska,“ vyjadril sa Gorbačov.

16:44

Prezident USA sídli v Bielom dome, meno mu dal Roosevelt

16:21

Zoznam známych osobností, ktoré avizovali, že opustia USA, keď sa víťazom volieb stane Donald Trump.

List of celebrities who promised to leave American if Trump won. pic.twitter.com/aAnlebGU0q— Paul Joseph Watson (@PrisonPlanet) 9. novembra 2016

15:41

– Český prezident Miloš Zeman vyjadril veľkú radosť z výsledkov prezidentských volieb a pripomenul, že Donaldovi Trumpovi vyjadril pred voľbami verejnú podporu ako jeden z mála európskych politikov. Zároveň ocenil podľa neho jasný spôsob Trumpovho vyjadrovania sa a pozval ho na návštevu Česka.

15:25

– Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Moskva je pripravená pokúsiť sa obnoviť dobré vzťahy so Spojenými štátmi.

15:11

– Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu a vyjadril presvedčenie, že novozvolený prezident bude aj naďalej posilňovať jedinečné spojenectvo medzi Izraelom a Spojenými štátmi a dostane ho na vyššiu úroveň.

14:51

– Svätá stolica berie na vedomie vôľu amerického ľudu a praje Donaldovi Trumpovi, aby pracoval pre mier. Oznámil to vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. „Rešpektujeme vôľu amerického ľudu,“ uviedol vo vysielaní Vatikánskeho rozhlasu Parolin, ktorý vyzdvihol vysokú účasť voličov na hlasovaní.

Vatikán podľa Parolinových slov blahoželá Trumpovi k zvoleniu za prezidenta a vyjadruje želanie, aby práca jeho i jeho vlády bola plodná. „Budeme sa modliť za to, aby jeho práca slúžila blahu a mieru vo svete. Všetci musíme pracovať na tom, aby sa menila situácia vo svete, v ktorom je tak veľa utrpenia,“ vyhlásil Parolin podľa agentúry ANSA.

14:42

– Davy Američanov protestovali proti zvoleniu Donalda Trumpa. Okrem vykrikovania sloganov proti Trumpovi zapaľovali aj sviečky a svetlice a podpaľovali americké vlajky.

14:30

– Podľa Igora Matoviča (OĽaNO) Donald Trump dokázal ľudí utvrdiť v presvedčení, že na nich politické elity zabudli. K výsledku volieb sa vyjadril aj šéf SaS Richard Sulík.

14:18

Čína v stredu nekomentovala výsledky prezidentských volieb v USA. Vyjadrila však nádej, že s novou americkou administratívou bude pokračovať v budovaní trvalo udržateľných vzťahov, a vyslovila presvedčenie, že obe krajiny budú schopné zvládnuť aj svoje obchodné spory.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang sa na brífingu v Pekingu pred novinármi vyjadril, že Čína sa „teší na to, že spoločné úsilie s novou vládou USA povedie k trvalému, stabilnému a zdravému vývoju bilaterálnych vzťahov, v prospech ľudu oboch krajín a sveta“.

Na otázku ohľadom hnevu amerických voličov súvisiaceho s ekonomickými stratami zavinenými čínskym exportom Lu vyhlásil, že obe krajiny majú nástroje na riešenie obchodných sporov. „Čína a Spojené štáty ako zrelé a veľké krajiny sú takéto problémy schopné riešiť,“ ubezpečil.

Lady Gaga
Foto: instagram.com/ladygaga/

14:01

– Lady Gaga zverejnila na Instagrame svoju fotografiu, ako stojí na smetiarskom aute zaparkovanom pred Trump Tower a drží transparent s nápisom Love Trumps Hate (láska pretromfne nenávisť), čo bol jeden zo sloganov Clintonovej kampane.

13:46

Najsexi prvá dáma v dejinách USA. Tieto fotky skoro zničili Donalda Trumpa.

13:25

– Poslanec a predseda Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) vidí vo víťazstve Donalda Trumpa vo voľbách prezidenta Spojených štátov amerických viaceré pozitíva.

13:10

Charlie Hebdo má na obálke karikatúru občana Obamu – uťeká pred políciou.

12:45

Podľa slov hovorcu českej prezidentskej kancelárie Jiřího Ovčáčka „normálni Američania“ ukázali, ako sa dá poraziť „mocenský konglomerát klamárskych médií a nadutej pseudoelity“. „Lož a nenávisť sa dá poraziť… Dokážme aj my v roku 2018, že sme schopní poraziť súdržnosť médií a tzv. elít,“ dodal Ovčáček, ktorého citoval portál Novinky.cz. Na výsledky volieb reagovali aj viecerí českí politici.

12:25

Britská premiérka Theresa Mayová zablahoželala Donaldovi Trumpovi k zvoleniu do úradu amerického prezidenta a vyjadrila nádej, že Británia a Spojené štáty „zostanú silnými a blízkymi partnermi v obchode, bezpečnosti a obrane“.

12:01

– Indonézania v sociálnych médiách si v stredu kládli otázku, prečo Američania v prezidentských voľbách hlasovali v takých veľkých počtoch za miliardára Donalda Trumpa, ktorého mnohí obyvatelia najľudnatejšej moslimskej krajiny pokladajú za netolerantného a spiatočníckeho.

11:51

Šokoval vás triumf Trumpa? 12 bodov, ako to predýchať

11:21

Na fasáde mrakodrapu Empire State Building v New Yorku sa večer po voľbách striedavo objavuje nasvietenie vo farbách americkej vlajky a obrí portrét zvoleného prezidenta Donalda Trumpa.

Počas volebnej noci sa na priečelí tejto svetoznámej budovy objavovali informácie o priebehu volieb, grafy s priebežnými výsledkami sčítavania hlasov a fotografie ich oboch hlavných protagonistov: republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonovej.

Iluminácia Empire State Buildingu bola spoločným projektom spravodajskej televízie CNN, siete Instagram a spoločnosti CA Technologies.

.@realDonaldTrump is elected President of the United States of America! #MyVote pic.twitter.com/lZDIhZSdIo— Empire State Bldg (@EmpireStateBldg) 9. novembra 2016

11:02

Na triumf Donalda Trumpa reagovali aj premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

10:42

Prezident Andrej Kiska blahoželá Donaldovi Trumpovi k víťazstvu. „Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti,“ uviedol Kiska v reakcii na výsledky prezidentských volieb v USA. Agentúru SITA o reakcii prezidenta SR na výsledky volieb prezidenta Spojených štátov amerických informoval poradca prezidenta SR Roman Krpelan.

10:30

– Francúzsky veľvyslanec v USA Gérard Araud odstránil svoj tweet, v ktorom bezprostredne reagoval na vývoj priebežných výsledkov sčítania hlasov odovzdaných vo voľbách amerického prezidenta. „Po brexite a týchto voľbách je už možné všetko. Svet sa nám rúca pred očami,“ napísal veľvyslanec v tweete, ktorý však z jeho konta asi ho hodine zmizol.

Namiesto toho sa na mikroblogovacej stránke francúzskeho diplomata objavilo niekoľko re-tweetov, ktoré nemali nič spoločné s americkými voľbami, ako aj konštatovanie: „Je to koniec jednej epochy, tej neoliberálnej. Zostáva zistiť, čo bude nasledovať Dôvod, ktorý Arauda viedol k odstráneniu svojho pôvodného komentára, nie je známy.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že Araudovi nedali nijaké odporúčania, aby svoj tweet stiahol. „Naša politika na sociálnych sieťach je založená na spontánnosti a schopnosti reagovať – a tweety veľvyslancov sú na ich zodpovednosti a sú ich vlastnou iniciatívou,“ napísal rezort.

09:53

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov informoval, že ruský prezident Vladimir Putin by sa k voľbám prezidenta USA mohol vyjadriť v stredu v rámci slávnostného odovzdávania poverovacích listín novými veľvyslancami. Podľa agentúry RIA Novosti „nemožno vylúčiť“, že sa tak stane dnes počas slávnostného ceremoniálu v Kremli, keď Putin prevezme poverovacie listiny od nových veľvyslancov 19 krajín.

Prezidentské voľby v USA 2016
Foto: SITA/AP

09:26

Víťazstvo Donalda Trumpa otriasa svetovými trhmi. Americké indexy Dow Jones a Standard & Poor’s oslabovali o 4 a 5 %, kým hlavný tokijský index Nikkei 225 uzatvoril stredajšie obchodovanie so stratou 5,4 %. Výrazne oslabili aj indexy v Hongkongu, Šanghaji a Južnej Kórei.

Republikán Trump počas volebnej kampane sľuboval drastické obmedzenie imigrácie do USA alebo opätovné prerokovanie podmienok Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA), odmieta aj vstup svojej krajiny do nových obchodných paktov, akým je pripravovaná Dohoda o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) medzi USA a Európskou úniou. Trump má v stredu ráno k dispozícii 247 hlasov voliteľov, kým jeho demokratická vyzývateľka Hillary Clintonová iba 215. Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

Dopyt po bezpečných aktívach v stredu vyhnal nahor cenu zlata, ktorá sa zvýšila o 4,7 % na 1 334,30 USD za uncu. Na devízových trhoch dolár oproti japonskému jenu klesol o 3,5 % na 101,26 JPY/USD. Euro oproti doláru posilnilo na 1,1293 USD/EUR z utorkového záveru 1,1020 USD/EUR. Americká ropa na newyorskej komoditnej burze zlacnela o 3,7 % na 43,33 USD za barel. Cena ropy Brent, ktoré sa považuje za referenčnú pre obchodovanie na globálnych trhoch, klesla o 2,9 % na 44,69 USD za barel.

08:51

Voľby v USA posunuli zlato nahor a ropu zatlačili nadol.

08:25

Šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová zagratulovala „novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a americkému ľudu, slobodnému“. Napísala to vo svojom mikroblogu na sieti Twitter. Podpredseda FN Florian Philippot na svojom konte na Twitteri napísal: „Gratulácie pánu Trumpovi! Národ si nenechá oligarchami diktovať, ako sa má rozhodnúť. Druhá porážka po brexite!“

Félicitations au nouveau président des Etats-Unis Donald Trump et au peuple américain, libre ! MLP— Marine Le Pen (@MLP_officiel) 9. novembra 2016

08:20

– Donald Trump získal Wisconsin s desiatimi a Pensylvániu s 20 a Arizonu s 11 hlasmi voliteľov a vedie tak v pomere 288:215 čo znamená, že bude novým americkým prezidentom, kedže na triumf vo voľbách stačilo 270 hlasov voliteľov.

07:48

Voliči v amerických štátoch Kalifornia a Massachusetts schválili v utorkovom referende používanie marihuany na rekreačné účely. Informovala o tom agentúra DPA. O legalizácii marihuany na rekreačné účely sa hlasovalo ešte v štátoch Maine, Nevada a Arizona, zatiaľ čo v ďalších štyroch štátoch (Arkansas, Florida, Montana a Severná Dakota) hlasovali voliči v referende o možnosti využívania tejto drogy na lekárske účely. Na liečebné účely sa v súčasnosti môže marihuana používať v polovici z 50 štátov Únie.

07:17

– Donald Trump je už na čísle 247, získal šesť voliteľov za štát Utah a troch na Aljaške.

06:36

– Hillary Clintonová triumfovala v štáte Nevada, pripísala si 6 voliteľov a znížila na 215 ku 238.

05:53

Donald Trump porazil Hillary Clintonovú aj v štáte Georgia a Iowa, momentálne vedie 238 ku 209 voliteľov.

05:39

Ďalší z kľúčových štátov je v rukách Donalda Trumpa – získal 29 voliteľov z Floridy a kľúče do Bieleho domu má na dosah. Nad Hillary Clintonovou vedie 216 ku 209 – demokratická kandidátka si pripísala 12 voliteľov za štát Washington.

05:06

– Najľudnatejší štát Kaliforniu s 55 voliteľmi získala Hillary Clintonová, k nemu pridala aj triumf na Hawaii aj Oregone a dostala sa do vedenia 197 ku 186, keďže Donald Trump zvíťazil v Severnej Karolíne a Idaho. V priebežných výsledkoch však v ďalších kľúčových štátoch má navrch republikánsky kandidát a vedenie opäť preklopí na svoju stranu.

04:59

Vedenie Donalda Trumpa znervóznilo trhy.

It’s a red screen, global share markets headed in one direction as early results raise the possibility that #Trump may prevail over #Clinton pic.twitter.com/0Y1AKdvXOn— Sally Bundock (@SallyBundockBBC) 9. novembra 2016

04:42

– Hillary Clintonová znížila stav na 131 ku 167 – získala trinásť voliteľov za štát Virginia a deväť z Colorada. New York Times však momentálne s 93 percentnou pravdepodobnosťou už vidí Donalda Trumpa v Bielom dome.

04:30

Ohio, ktoré patrí medzi kľúčové štáty v súboji o Biely dom, sa stalo korisťou Donalda Trumpa – republikánsky kandidát si pripísal ďaľších 18 voliteľov a vedie nad demokratkou Hillary Clintonovou 167 ku 109.

04:16

– V Novom Mexiku podľa CNN viac voličov presvedčila demokratka Hillary Clintonová, v Missouri by sa mal z triumfu tešiť republikán Donald Trump.

04:05

Donald Trump získal Montanu a momentálne má už 139 voliteľov, Hillary Clintonová je na čísle 104. Kľúče od Bieleho domu jednému z kandidátov zaistí minimálne 270 voliteľov.

04:01

New York Times predpovedá víťazstvo republikána Donalda Trumpa s 55 percentnou pravdepodobnosťou.

Live forecast: Donald Trump has a 55% chance of becoming president, as of 9:40 p.m. ET https://t.co/Yd2Xl2a502 pic.twitter.com/5RCGguZ01N— The New York Times (@nytimes) 9. novembra 2016

03:52

Americká Republikánska strana si pravdepodobne udrží väčšinu v Snemovni reprezentantov – dolnej komore amerického Kongresu. Vyplýva to z odhadov výsledkov utorkových volieb do tohto 435-členného zákonodarného zboru, napísala agentúra DPA.

Okrem hlasovania v prezidentských voľbách dnes Američania hlasujú aj o novom zložení Snemovne reprezentantov (435 poslancov), o 34 členoch Senátu, o 12 guvernéroch, ale aj o poslancoch miestnych samospráv, starostoch, sudcoch či šerifoch. Demokrati sa nádejajú, že v týchto voľbách získajú väčšinu v Senáte. Tá zatiaľ patrí republikánom.

Zároveň sa konajú aj miestne referendá o vyše 150 otázkach. Pozoruhodné sú spomedzi nich napríklad plebiscity o dani za sladené nápoje, ktoré sa konajú v štyroch mestách, z toho tri sú v štáte Kalifornia (San Francisco, Oakland a Albany), a o tzv. uhlíkovej dani v štáte Washington.

03:38

– Hillary Clintonová si pripísala sedem voliteľov zo štátu Connecticut, Donald Trump získal Louisianu s ôsmimi voliteľmi. Aktuálny stav – 136:104 pre republikánskeho kandidáta.

This team has so much to be proud of. Whatever happens tonight, thank you for everything. pic.twitter.com/x13iWOzILL— Hillary Clinton (@HillaryClinton) 9. novembra 2016

03:17

Hlasy stále spočítavajú aj v ďalších štátoch – veľmi vyrovnané to je na Floride, v New Hampshire aj Severnej Karolíne.

03:09

– Demokratická kandidátka by mala podľa CNN zvíťaziť v štáte New York, republikán Donald Trump si pripísal ďalších sedem štátov (Kansas, Južná a Severná Dakota, Wyoming, Nebraska, Texas, Arkansas). Aktuálny stav: Hillary Clintonová 97 – Donald Trump 128 … na víťazstvo je potrebných 270 hlasov voliteľov.

03:01

Ak sa americkým prezidentom stane republikán Donald Trump, bude sa musieť v oblasti zahraničnej politiky spoliehať výlučne na svojich poradcov, keďže sám v nej nemá žiadne skúsenosti. Na brífingu ministerstva zahraničných vecí v New Yorku to v utorok povedala politologička z Barnard College špecializujúca sa na Rusko Kimberly Martenová.

Zároveň je otázne, kto bude v Trumpovom zbore poradcov pre zahraničnú politiku, keďže experti z hlavného prúdu preňho nechcú pracovať a niektorí jeho súčasní spolupracovníci čelia vyšetrovaniu pre podozrenie z kontaktov s Ruskom, tvrdí Martenová.

Clintonová má ako bývalá ministerka zahraničných vecí (2009-2013) oveľa viac skúseností, konštatovala politologička. „Treba však pripomenúť, že za jej éry bol prezidentom Dmitrij Medvedev, ktorý bol oveľa kooperatívnejší než súčasný prezident Vladimir Putin,“ uviedla.

Rusko bolo podľa Martenovej vždy popredu oproti USA v niektorých veciach – najmä vo vedení informačnej, kybernetickej či inej formy hybridnej vojny. „Je to preto, že Rusko sa nikdy príliš nezaujímalo o medzinárodné právo,“ povedala Martenová a dodala, že tak robilo v Čečensku i na Ukrajine.

USA a krajiny NATO okrem medzinárodného práva musia brať do úvahy aj dopady ich krokov na volebnú mienku, kým v Rusku médiá zastávajú do značnej miery líniu Kremľa. Okrem toho v Rusku sa tí, čo nesúhlasia s Kremľom, môžu obávať „spoločenských dôsledkov“, uzavrela Martenová.

02:51

Aktuálny stav: Hillary Clintonová 68 – Donald Trump 66 … na víťazstvo je potrebných 270 hlasov voliteľov.

Here’s the latest results from Times Square in the race to 270 on #ElectionNight https://t.co/0ACv3aw5aF https://t.co/UMBG6FXkJO— BBC News (World) (@BBCWorld) 9. novembra 2016

02:34

Donald Trump podľa CNN získal Južnú Karolínu s deviatimi voliteľmi a aj Alabamu s rovnakým počtom voliteľov.

02:22

V jednom z kľúčových štátov Floride je to tesné, po spočítaní 88 percent hlasov je to remíza. Slnečný štát priťahuje azda v každých voľbách najväčšiu pozornosť. Florida je jednak nerozhodná a jednak má vysoký počet voliteľov, až 29. Hillary Clintonová aj Donald Trump tam preto strávili značný čas svojej predvolebnej kampane. Všeobecne sa hovorí, že kto nevyhrá na Floride, nevyhrá

Presidential race: #Florida with 88 percent in. #ElectionNight #Election2016 pic.twitter.com/NcA44969o1— FOX Business (@FoxBusiness) 9. novembra 2016

02:04

– CNN informuje, že štáty New Jersey, Massachusetts, Rhode Island, Delaware, Washington D.C, Illinois a Maryland by mala získať Hillary Clintonová. V štátoch Oklahoma, Tennesse a Mississippi bol úspešnejší Donald Trump.

01:35

V štáte Západná Virginia vyhral Donald Trump, odhadujú exit polls CNN – tento štát má 5 voliteľov.

01:15

Donald Trump podľa exit pollov CNN vyhral v štátoch Indiana a Kentucky, Hillary Clintonová vo Vermonte. Už sa začali spočítavať hlasy aj v jednom z kľúčových štátov – Florida.

BREAKING: Trump will win KY and IN; Clinton will win VT, CNN projects https://t.co/15RGLqdxpK #CNNElection pic.twitter.com/S78cmHJIHV— CNN (@CNN) 9. novembra 2016

00:39

V meste Azusa v americkom štáte Kalifornia uzavreli volebnú miestnosť po tom, čo v jej blízkosti došlo k streľbe. Podľa televízie CNN utrpeli pri nej zranenia najmenej dvaja ľudia. Podľa svedkov polícia nedovolila nikomu opustiť volebnú miestnosť, ľudia však mohli pokračovať vo volení prezidenta. Podľa fotografií zaslaných CNN bolo vo volebnej miestni mnoho ľudí vrátane skupiny detí. Ľudí, ktorí utrpeli pri streľbe zranenia, previezol policajný vrtuľník do nemocnice. Azusa leží približne 48 kilometrov od Los Angeles.

Critical Incident: Please stay out of the area of Fourth St & Orange Ave. All residents in the area shelter in place.— Azusa Police (@AzusaPD) 8. novembra 2016

00:10

– O polnoci nášho času sa na východnom pobreží uzatvorili prvé volebné miestnosti a postupne budú zatvárať aj ďalšie naprieč celými Spojenými štátmi až po západné pobrežie. V Kalifornii, ktorá je najľudnatejším štátom sa hlasuje do 5:00 nášho času.

00:01

V štáte Colorado mali problémy s hlasovacími zariadeniami – 29 minút boli nefunkčné.

Our voter registration system went down 29 minutes, from 2:47 p.m. to 3:16 p.m. It is back up now. We are investigating. #copolitics— Wayne Williams (@ColoSecofState) 8. novembra 2016

23:50

Donald Trump bude sčítavanie hlasov sledovať s rodinou a priateľmi vo svojom mrakodrape Trump Tower na Manhattane.

I will be watching the election results from Trump Tower in Manhattan with my family and friends. Very exciting!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 8. novembra 2016

23:45

Stredajšia titulka The Times.

Wednesday’s Times front page:

‚ENDGAME – America makes its move‘#tomorrowspaperstoday #bbcpapers #election2016pic.twitter.com/agDSsVkdD3— BBC News (UK) (@BBCNews) 8. novembra 2016

23:28

Obyvatelia kenskej dediny, z ktorej pochádzal otec prezidenta USA Baracka Obamu, v utorok usporiadali vlastnú verziu amerických prezidentských volieb. Výrazne sa v nej priklonili k Obamovej favoritke Hillary Clintonovej, informovala agentúra AP.

Utorkové neoficiálne voľby sa konali v dedine Nyang’oma-Kogelo na západe Kene. Usporiadateľom bol kenský komik Laurence Oyange, podľa ktorého išlo o spôsob, akým sa Keňania mohli spojiť s Amerikou. Oyange povedal, že hlasovanie bojkotoval nevlastný brat amerického prezidenta Malik Obama, ktorý už skôr vyhlásil, že podporuje Clintonovej súpera Donalda Trumpa.

V dedine bolo 105 hlasujúcich a 78 percent z nich podporilo Clintonovú. Trumpa „volilo“ 11 percent zúčastnených, zvyšné hlasy boli neplatné. Oyange uviedol, že v obci uskutočnili fingované hlasovanie aj počas amerických volieb, v ktorých zvíťazil Obama.

22:58

– Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump aj počas volebného dňa odmietol prisľúbiť, že uzná prípadnú porážku, a zopakoval svoje tvrdenia o zmanipulovanom volebnom systéme. „Uvidíme, ako sa budú veci odvíjať,“ vyhlásil popoludní pre televíziu Fox News. „Chcem, aby bolo všetko poctivé,“ citovala ho agentúra AP.

Ešte predtým – po tom, ako odovzdal svoj hlas v jednej z volebných miestností v New Yorku – Trump na otázku novinárov, či uzná výsledky volieb, ktoré by neboli preňho priaznivé, podľa reportéra denníka Los Angeles Times reagoval: „Uvidíme, čo sa stane.“

S podobnými vyjadreniami republikánsky nominant prišiel už počas poslednej tretej predvolebnej televíznej debaty so svojou súperkou Hillary Clintonovou. Keď sa ho moderátor opýtal, či bude akceptovať volebné výsledky, Trump odpovedal: „Ponechám vás v napätí.“ Ďalší reportér sa ho v utorok po hlasovaní pýtal, kolo volil. Trump odvetil, že to bolo „ťažké rozhodnutie“, píše agentúra DPA.

22:25

– V počte príspevkov na Twitteri sú obaja hlavní favoriti vyrovnaní – Hillary Clintonová zmazala náskok Donalda Trumpa v júli.

Candidates published the same amount of tweets. Trump was more active on Twitter until Clinton picked up the pace in June. #ElectionDay pic.twitter.com/7r85fDmBsb— Socialbakers (@socialbakers) 7. novembra 2016

21:43

Podľa odhadov spoločnosti VoteCastr vedie Hillary Clintonová v štátoch Florida, Pensylvánia, Colorado, Wisconsin, New Hampshire aj Nevada.

21:20

Niektorí americkí voliči išli priamo z volebných miestností na cintorín v meste Rochester v severnej časti štátu New York, kde vzdali poctu známej bojovníčke za hlasovacie právo žien Susan B. Anthonyovej. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Video odvysielané v televízii WHAM-TV zachytávalo plynulý prúd ľudí na cintoríne Mount Hope v Rochesteri, ako ozdobujú Anthonyovej hrob nálepkami s nápisom „I Voted“ (Hlasoval/Hlasovala som) a americkými vlajkami. Niektorí návštevníci tam nechávajú žlté ruže, ktoré boli symbolom hnutia za volebné právo žien. Sociálna reformátorka a aktivistka za práva žien Anthonyová žila v rokoch 1820-1906.

Medzi návštevníkmi bola aj Nora Rubelová, riaditeľka Inštitútu Susan B. Anthonyovej na Rochesterskej univerzite. Pre denník Democrat and Chronicle so sídlom v Rochesteri povedala, že išla hlasovať a potom k hrobu so svojimi dvoma dcérami, aby mali tento spoločný zážitok.

Správcovia cintorína predĺžili dnes návštevné hodiny do 21.00 h miestneho času, aby v deň prezidentských volieb umožnili návštevu hrobu ďalším záujemcom.

20:55

Trumpov syn si počas volieb zavaril, fotkou na Twitteri zrejme porušil zákon.

V približne 20 štátoch je úplne v poriadku, keď sa volič odfotí s vyplneným volebným lístkom. V ďalších približne dvadsiatich je to zakázané a vo zvyšných sú pravidlá nejasné alebo rôzne. V Kansase zákaz platí len pre členov volebných komisií. V Colorade je povolené zdieľať obsah hlasovacieho lístka, ale je zakázané fotografovať vo volebnej miestnosti.

Štáty ako New York a Illinois majú dokonca zavedené aj tresty za porušenie zákazu, ale málokedy ich uplatňujú, píše denník USA Today. V Illinois hrozí podľa agentúry AP za vedomé ukázanie vyplneného hlasovacieho lístka inej osobe väzenie v trvaní jedného až troch rokov.

Zákaz porušil v štáte Tennessee aj známy spevák Justin Timberlake, no úrady reagovali, že z toho nič nevyvodia. Kritici zákazu sa pýtajú, prečo v časoch, keď sa veľká časť predvolebnej kampane odohrávala práve na sociálnych sieťach, nemôže na nich volič zdieľať svoj názor a nadšenie z hlasovania. Pomohlo by to podľa nich najmä s volebnou účasťou mladých, ktorá býva nízka.

Zástancovia zákazu si myslia, že takéto fotografie môžu byť zneužité na kupovanie hlasov.

A quick reminder to other New York voters: This is actually illegal. Please do not post a picture of your ballot (or a ballot selfie). https://t.co/zOlnCHwVB8— Electionland (@electionland) 8. novembra 2016

20:37

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že víťazstvo Hillary Clintonovej by bolo krokom k rovnováhe mužov a žien medzi svetovými lídrami. Informovala o tom agentúra AP.

Merkelová podľa vlastných slov očakáva výsledky volieb v USA „s napätím“. Priamo ku Clintonovej alebo jej súperovi Donaldovi Trumpovi sa vyjadriť odmietla. Na otázku o možnosti toho, že sa šéfkou Bieleho domu stane po prvý raz žena, však odpovedala: „Potom by sme sa dostali trocha bližšie k rovnováhe žien a mužov vo vedúcich pozíciách.“

Prvá predsedníčka nemeckej spolkovej vlády hovorila na tlačovej konferencii v Berlíne po boku druhej nórskej premiérky Erny Solbergovej. Solbergová uviedla, že víťazstvo Clintonovej by mohlo byť pre mnohé mladé ženy inšpirujúce a ukázalo by im, že politika „nie je niečo, čo patrí mužom“. So žartom však dodala, že „neexistuje nejaká celosvetová sieť priateliek, ktorá chce vládnuť svetu“.

20:22

Bernie Sanders, ktorý bol súperom Hillary Clintonovej v súboji o post demokratického kandidáta na amerického prezidenta dúfa, že porazí Donalda Trumpa.

I hope today we defeat Donald Trump and we defeat him badly. https://t.co/8ttsSwcsnl pic.twitter.com/4Q1JDdglhV— Bernie Sanders (@BernieSanders) 8. novembra 2016

20:13

Volebný tím Donalda Trumpa napadol údajné nezrovnalosti, ku ktorým malo dôjsť počas prezidentských volieb v metropolitnej oblasti Las Vegas v štáte Nevada. Podľa agentúry AP ide zrejme o prvú žalobu týkajúcu sa prebiehajúcich prezidentských volieb.

Sťažnosť predložená príslušnému nevadskému súdu sa týka hlasovania v predstihu, ktoré sa v metropolitnej oblasti Las Vegas konalo ešte minulý piatok. Trumpova kampaň namieta voči tomu, že tamojšie štyri volebné miestnosti zostali otvorené dlhšie než mali. Žiada preto súd o zaistenie príslušnej volebnej dokumentácie a hlasovacích lístkov.

Predĺženie času hlasovania bolo oficiálne zdôvodnené tým, že pred volebnými miestnosťami, ktoré sa nachádzali na mexickom trhu a v troch nákupných centrách, čakali ešte vo večerných hodinách rady voličov. Miestnosti mali uzatvoriť o 19.00 h miestneho času, avšak napokon sa v nich volilo o dve až tri hodiny dlhšie. Išlo pritom o oblasti v okrese Clark s vyšším podielom menšinového obyvateľstva.

Miestne úrady sa bránia tvrdením, že v predĺžených hodinách mohli hlasovať len voliči, ktorí v čase plánovaného uzavretia miestností už čakali v rade, informovala televízia CNN. Predĺženie hlasovania kritizoval aj šéf Republikánskej strany v Nevade Michael McDonald. Volebný tím demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej však Trumpovu sťažnosť označil za neopodstatnenú.

19:48

Televízia CNN zostrihala niekoľko zaujímavých momentov od začiatku prezidentských volieb.

Here are the moments you’ll always remember (and the ones you wish you could forget) from the 2016 US election https://t.co/wZra5rx6iL pic.twitter.com/5mWzXukffB— CNN (@CNN) 8. novembra 2016

19:30

Zakladateľ webovej stránky WikiLeaks Julian Assange obhajoval zverejnenie e-mailov z prostredia kampane Hillary Clintonovej, ku ktorým sa dostali hackeri. Vo vyhlásení zdôraznil, že sa nesnažil ovplyvniť voľby v USA, išlo podľa neho o dokumenty dôležité pre verejnosť.

K otázke, prečo organizácia WikiLeaks nezverejnila žiadne dokumenty o volebnej kampani republikána Donalda Trumpa alebo iných uchádzačov, Assange napísal: „Nemôžeme zverejniť niečo, čo nemáme. Dosiaľ sme nedostali žiadne informácie o volebnej kampani Donalda Trumpa,“ citovala ho agentúra DPA. Clintonová i Trump dali jasne najavo odmietavý postoj voči donášačom.

19:09

Americký prezident Barack Obama vyzval Američanov, aby išli voliť.

Today, progress is on the ballot. Go vote – then make sure your friends, your family, and everyone you know votes too.— President Obama (@POTUS) 8. novembra 2016

18:47

Hillary Clintonová s prevahou zvíťazila na americkom ostrove Guam. Tamojšie hlasovanie má síce len neoficiálny charakter, avšak za uplynulých vyše 30 rokov spoľahlivo „predpovedalo“ výsledky prezidentských volieb na celoamerickej úrovni, informovali noviny USA Today.

Za Clintonovú hlasovalo na Guame viac ako 32 000 ľudí, teda 71,63 percenta voličov. Jej súpera, republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, podporilo 24,16 percenta zúčastnených. Viac ako štyri percentá voličov hlasovali za socialistického aktivistu Emidia Soltysika.

Účastníci neoficiálneho hlasovania na Guame sú americkými občanmi. Keďže však toto nezačlenené územie USA nemá zastúpenie v Zbore voliteľov, tamojšie hlasy sa do oficiálnych výsledkov nezarátavajú.

Od roku 1980, keď sa na Guame konalo prvé takéto neoficiálne hlasovanie, tamojší voliči vždy spoľahlivo predpovedali víťaza prezidentských volieb. Len v roku 1996 hlasovanie na Guame oddialil tajfún, takže sa konalo až po samotných voľbách v USA. Na Guame je približne 52 000 registrovaných voličov; hlasy môžu odovzdávať len priamo na ostrove.

18:10

Mnohé ženy po celých Spojených štátoch sú v utorok oblečené v nohavicových kostýmoch, čím vyjadrujú podporu Hillary Clintonovej. Ženy sa inšpirovali skupinou na Facebooku s názvom Pantsuit Nation (Národ nohavicových kostýmov), ktorá má vyše dva milióny členov.

Niektoré Američanky majú na sebe oblečenie bielej farby na počesť sufražetiek, ktoré začiatkom 20. storočia bojovali za volebné právo žien. Heather O’Beirnová z mesta Alexandria v štáte Virgínia vysvetlila, že si obliekla biely nohavicový kostým a inšpirovala ju k tomu práve spomínaná skupina na Facebooku, ktorá povzbudzuje ženy, aby v utorok išli voliť v bielom odeve.

Newyorčanka Denise Shullová sa snažila kúpiť si biely nohavicový kostým v internetovom obchode Amazon, ale sú vypredané. Obliekla si teda čierno-biely kostým, aby podporila Clintonovú, ale aby zároveň symbolicky vyjadrila „pokrok žien“.

17:27

Kandidát Republikánskej strany Donald Trump odovzdal svoj hlas neďaleko svojho bydliska v newyorskom obvode Manhattan.

Pri návšteve volebnej miestnosti ho sprevádzala manželka Melania Trumpová. Manželia prišli v limuzíne s ochrankou a zablokovali dopravu pred vstupom do budovy. Trump sa po odovzdaní svojho hlasu kpozdravil s prítomnými a kúpou koláča od prítomného dieťaťa finančne podporil dobročinnú zbierku, napísala agentúra DPA.

Trump bol oblečený v klasickom obleku s výrazne modrou kravatou. Na otázku médií, ako by zhodnotil priebeh volieb a doterajšie prvé výsledky, odpovedal: „Veľmi dobre, všetko je veľmi dobré. Je to jednoducho veľmi dobré, všeobecne povedané.“

Svojim voličom na záver pripomenul ťažisko svojho volebného programu: „Vráťme Amerike jej veľkosť. Všetko je to o tom,“ citovala ho agentúra AP. Realitný magnát bude na výsledky volieb čakať hoteli Hilton na Manhattane.

#Trump arrives to vote. #USelections2016 https://t.co/FILWKQdngH— jo gill (@JoGillJourno) 8. novembra 2016

17:05

Vo volebnej miestnosti v New Yorku, kde bude hlasovať republikánsky kandidát Donald Trump, protestovali dve polonahé ženy.

Protest inside polling station where Trump votes. Two women arrested. #Election2016 #vote pic.twitter.com/YxXKb8NwMD— Sharon Clott Kanter (@sharonclott) 8. novembra 2016

16:55

Hlasovanie už prebieha aj na západnom pobreží USA – v Kalifornii volebné miestnosti otvorili o 7.00 h miestneho času (16.00 h SEČ) a zavrú ich o 20.00 h miestneho času (streda 5.00 h SEČ). V tom čase by už mohlo byť jasnejšie, kto sa stane na najbližšie štyri roky novým obyvateľom Bieleho domu.

Prezidentské voľby v USA 2016
Foto: The Wilmington News-Journal via AP

16:32

Súčasný americký viceprezident Joe Biden s manželkou Jill odvolili vo volebnej miestnosti na Vysokej škole A.I. DuPonta vo Wilmingtone.

16:01

Euroskeptik a líder Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage, ktorý bol kľúčovou osobou v kampani za vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie dúfa, že Amerika dnes zažije svoj vlastný brexit.

Farage v utorok tiež vyhlásil, že by rád prijal post vo vláde Donalda Trumpa, ak by tento republikánsky kandidát zvíťazil. Trumpa podporil aj počas predvolebnej kampane a vystúpil s prejavom na jednom z početných mítingov newyorského realitného magnáta, píše agentúra DPA.

„Ak by mi ponúkol prácu, bol by som celkom rád jeho veľvyslancom pri Európskej únii,“ povedal Farage v dnešnom programe televízie ITV. „Myslím si, že by som vykonával túto prácu veľmi dobre.“

Is this Brexit day in the US? I hope so.— Nigel Farage (@Nigel_Farage) 8. novembra 2016

15:32

Prípadné víťazstvo Hillary Clintonovej by malo istú symboliku, keďže zvolenie prvej ženy do Bieleho domu by zodpovedalo stému výročiu zvolenia prvej ženy do amerického Kongresu. Upozornil na to európsky týždenník Politico.

Pred sto rokmi totiž tradičný utorňajší termín volieb v USA pripadol na 7. novembra a Jeannette Rankinová Pickeringová sa v tento deň zapísala do dejín ako prvá Američanka, ktorá získala vysokú federálnu funkciu, keď bola zvolená do Snemovne reprezentantov za svoj rodný štát Montana.

Pickeringová bola členkou republikánskej strany a jej zvoleniu do Kongresu predchádzala bohatá činnosť v boji za väčšie práva žien. Už počas štúdia sa angažovala v hnutí sufražetiek v štáte Washington, neskôr v New Yorku pomáhala pri vzniku Strany pre volebné práva žien a pracovala ako lobistka pre Americké národné združenie pre ženské volebné práva (NAWSA).

Pickeringová si svoj volebný úspech zopakovala aj v roku 1940, keď získala druhý mandát do Snemovne reprezentantov. Bola presvedčenou pacifistkou, a preto nepodporila vojenské intervencie USA ani v jednej z dvoch svetových vojen, v roku 1941 dokonca bola jediným členom Kongresu, ktorý nehlasoval za vyhlásenie vojny Japonsku po útoku na Pearl Harbor.

Za jej najväčší politický prínos sa považuje príprava zákona, ktorý sa nakoniec stal 19. dodatkom k Ústave, a ktorý ženám priznáva neobmedzené hlasovacie práva. Počas celého svojho politického života, ktorý trval viac ako šesť desaťročí, bojovala za rodovú rovnosť a presadzovanie občianskych práv.

14:50

– Termín volieb vybrali v roku 1845, Američania volia vždyprvý utorok po prvom novembrovom pondelku v rokoch deliteľných štyrmi. —-> Vysvetlenie, prečo je to tak.

14:23

Dlhé rady pre volebnou miestnosťou sa tvoria aj v newyorskom Yorkville.

This is the line by my neighborhood on Yorkville. Line was two blocks long. #ElectionDay pic.twitter.com/EoLESMnVjp via @lmechegaray— ARnews 1936 (@ARnews1936) 8. novembra 2016

14:13

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová prišla do volebnej miestnosti v Chappaqua v New Yorku spoločne s manželom Billom, ktorý bol americkým prezidentom v rokoch 1992 – 2000.

Po východe z volebnej miestnosti pozdravili svojich priaznivcov čakajúcich pred budovou.podľa vlastných slov cítila pri hlasovaní veľkú pokoru, pretože, ako povedala, „na výsledky týchto volieb sa spolieha toľko ľudí“. Clinton zasa vtipkoval, že „po 15 rokoch praxe“ sa nevie dočkať toho, keď bude manželom političky.

VIDEO: Hillary Clinton is casting her vote with husband Bill Clinton in Chappaqua, New York. #CBSElection #ElectionDay pic.twitter.com/Taf61D5MHd— CBS This Morning (@CBSThisMorning) 8. novembra 2016

14:01

Porovnanie, koľko Hispáncov predčasne volilo v štáte Florida v roku 2012 a v roku 2016. Slnečný štát priťahuje azda v každých voľbách najväčšiu pozornosť. Florida je jednak nerozhodná a jednak má vysoký počet voliteľov, až 29. Clintonová aj Trump tam preto strávili značný čas svojej predvolebnej kampane. Všeobecne sa hovorí, že kto nevyhrá na Floride, nevyhrá.

Hispanic/Latino early vote in Florida:

2012: 522,000

2016: 980,000#ElectionDay #Election2016 pic.twitter.com/0Lqr85tBbR— Good Morning America (@GMA) 8. novembra 2016

13:45

Svoj hlas vo voľbách už odovzdal aj syn Donalda Trumpa … Eric Trump zverejnil fotografiu na Twitteri.

13:29

Pred volebnými miestnosťami sa zrána tvoria dlhé rady, takto to vyzerá v jednom z miest v štáte Ohio.

What the polls look like in central Ohio. #vote #election2016 #ourvotecounts pic.twitter.com/HqPsja0wxa— hotmessmemoir (@hotmessmemoir) 8. novembra 2016

12:52

Jedným z rozhodujúcich faktorov týchto volieb by mohla byť účasť prvovoličov i vekovo mladších voličov, ktorých sa na voličské zoznamy zapísalo rekordne veľa. Politológovia však upozorňujú, že ich masívnu účasť možno očakávať len sotva – a to aj napriek mobilizácii tejto často voličskej základne cez sociálne siete: Facebook, Twitter, Snapchat či Instagram.

Pack your patience, you will see long lines this morning. Best time go #vote is early afternoon, if you can. #Election2016 #Georgia #Pooler pic.twitter.com/qmtEEx6X7j— WTOC Walter Ambrose (@ambrose03) 8. novembra 2016

12:24

Tieto prezidentské voľby sú iné. Takéto a podobné charakteristiky súčasných volieb v Spojených štátoch opakovane zaznievajú z médií aj z úst komentátorov a analytikov. Po prvý raz v histórii je pred prahom do Bieleho domu žena, po prvý raz kandiduje nepolitický kandidát s takým svojským prejavom, po prvý raz si budú voliči vyberať z tak veľmi neobľúbených kandidátov. Takýchto „po prvý raz“ by sa dalo nájsť ešte niekoľko. Tohtoročné voľby jednoznačne sú iné, netradičné a zvláštne. Ani zďaleka však také nie sú po prvý raz, pripomína spravodajská televízna stanica CNN —-> Tu sú niektoré z tých predošlých

12:00

Na východnom pobreží sa otvárajú volebné miestnosti, a to napríklad v štátoch Connecticut, Virgínia či New York. Hlasovanie v týchto častiach USA sa skončí o 18.00 h (polnoc SEČ), ale väčšina štátov na východnom pobreží ukončí hlasovanie až o 20.00 h miestneho času (streda 2.00 h SEČ)

11:15

V utorok sa v USA konajú aj miestne referendá o vyše 150 otázkach. Pozoruhodné sú spomedzi nich napríklad plebiscity o dani za sladené nápoje, ktoré sa konajú v štyroch mestách, z toho tri sú v štáte Kalifornia (San Francisco, Oakland a Albany), a o tzv. uhlíkovej dani v štáte Washington. Vo viacerých štátoch sa bude hlasovať o legalizácii marihuany.

V Colorade sa rozhodne o legalizácii eutanázie. V hlavnom meste budú voliči rozhodovať o tom, či sa Washington stane 51. americkým štátom. Nateraz má štatút federálneho dištriktu Columbia. Veľmi špecifické je aj referendum v Kalifornii o tom, či pornoherci majú byť povinní nosiť prezervatívy pri nakrúcaní filmov.

10:52

– Clintonová aj Trump už spomenuli, čo budú v prípade zvolenia robiť prvé týždne v Bielom dome. Ako by vyzeralo ich prvých sto dní vlády?

10:36

– Organizácia WikiLeaks krátko pred začiatkom volieb zverejnila ďalšie e-maily z prostredia kampane demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej, ku ktorým získali prístup hackeri.

10:15

– Nie sú republikánske, ani demokratické – týchto 15 štátov môže rozhodnúť o novom prezidentovi.

9:48

Amerika zažila v minulosti niekoľko tesných súbojov o kreslo prezidenta.

9:35

Čo rozhodne o víťazovi volieb? Prehovorila politologička

9:02

– Ako sa volí najmocnejší muž sveta? … Volebný systém v USA patrí k najkomplikovanejším na svete

8:45

Americká vláda má obavy z toho, že by sa hackeri z Ruska alebo iných krajín mohli pokúsiť narušiť prezidentské voľby.

8:36

Jediný Američan, ktorý v súčasnosti pôsobí na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), odovzdal svoj hlas v prezidentských voľbách. Informoval o tom v pondelok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA)

Astronaut Shane Kimbrough podľa zverejnených údajov odvolil v uplynulých dňoch elektronicky z obežnej dráhy, čo umožňuje príslušný zákon štátu Texas z roku 1997. Väčšina amerických astronautov má bydlisko práve v Texase, kde podstupujú výcvik v Johnsonovom vesmírnom stredisku.

8:12

Hlavní americkí prezidentskí kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová vystúpili v priebehu pondelka posledný raz v rámci svojej predvolebnej kampane pred verejnosťou. Obaja usporiadali mítingy v štátoch Severná Karolína, Pensylvánia a Michigan.

8:12

Ako prví začali v utorok hlasovať voliči v troch odľahlých lokalitách v pohorí White Mountains v štáte New Hampshire pri hranici s Kanadou. Ide o tri osady – Dixville Notch, Hart’s Location a Millsfield’s v Novom Anglicku -, kde tradične využívajú právo obcí s menej ako sto obyvateľmi otvoriť volebné miestnosti o polnoci miestneho času.

Riadne hlasovanie sa začne v utorok o 6.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) v niektorých štátoch na východnom pobreží USA (Connecticut, Virgínia, New York).

Hlasovanie v týchto častiach USA sa skončí o 18.00 h (polnoc SEČ), ale väčšina štátov na východnom pobreží ukončí hlasovanie až o 20.00 h miestneho času (streda 2.00 h SEČ) – medzi nimi aj Florida ako kľúčový štát pri hlasovaní v prezidentských voľbách -, či ešte o hodinu neskôr (streda 3.00 h SEČ).

Na západnom pobreží sa hlasovanie začína v Kalifornii o 7.00 h miestneho času (16.00 h SEČ). Volebné miestnosti na západnom pobreží – vrátane Kalifornie ako najľudnatejšieho štátu Únie – sa zavrú počínajúc 20.00 h miestneho času (streda 5.00 h SEČ). V tom čase by už mohlo byť jasnejšie, kto sa stane na najbližšie štyri roky novým obyvateľom Bieleho domu.

8:00

Vitajte pri online prenose (minúta po minúte) z prezidentských volieb v USA

Prezidenti USA od druhej svetovej vojny:

1932-1945: Franklin Roosevelt (demokrat)

Zvolený tretíkrát v roku 1940. Zomrel 12. apríla 1945, pred koncom vojny v Európe.

1945-1952: Harry Truman (demokrat)

Ako viceprezident prevzal po smrti Roosevelta prezidentský post. Znovuzvolený v roku 1948.

1952-1960: Dwight Eisenhower (republikán)

1960-1963: John Kennedy (demokrat)

Zavraždený v Dallase 22. novembra 1963.

1963-1968: Lyndon Johnson (demokrat)

Ako viceprezident prevzal po zavraždení Kennedyho post prezidenta. Znovuzvolený v roku 1964.

1968-1974: Richard Nixon (republikán)

Znovuzvolený v roku 1972, v roku 1974 pre škandál Watergate odstúpil.

1974-1976: Gerald Ford (republikán)

Ako viceprezident nahradil Nixona po jeho odstúpení. Je to jediný prezident, ktorý nebol zvolený. V roku 1976 prehral vo voľbách s Jimmym Carterom.

1976-1980: Jimmy Carter (demokrat)

1980-1988: Ronald Reagan (republikán)

1988-1992: George Bush (republikán)

1992-2000: Bill Clinton (demokrat)

Clinton je jediným z dvoch demokratov od konca druhej svetovej vojny, ktorý v Bielom dome odslúžil dve funkčné obdobia. Druhým je Barack Obama.

2000-2008: George W. Bush (republikán)

2008-2012: Barack Obama (demokrat)

2012-2016: Barack Obama (demokrat)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej DankoAndrej KiskaAngela MerkelováBarack ObamaBéla BugárBenjamin NetanjahuBernie SandersBill ClintonDmitrij MedvedevDmitrij PeskovDonald TrumpDow JonesGeorge BushGeorge W. BushHillary ClintonováJeb BushJimmy CarterJoe BidenJulian AssangeJustin TimberlakeLady GagaĽuboš BlahaMarine Le PenováMelania TrumpováMichail GorbačovMike PenceMiloš ZemanNigel FaragePan Ki-munRichard NixonRobert FicoRonald ReaganVladimir Putin