Čo rozhodne o víťazovi volieb? Prehovorila politologička

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hillary Clintonová, Donald Trump
Kandidáti na amerického prezidenta Hillary Clintonová a Donald Trump. Foto: SITA/AP

NEW YORK 8. novembra (WebNoviny.sk) – Utorkové prezidentské voľby v USA rozhodne voličská účasť. Bude napríklad záležať na tom, koľkí voliči budú ochotní vziať si voľno z práce, koľkých zamestnávateľ uvoľní a koľkí budú ochotní vystáť si rady pred volebnými miestnosťami či cestovať často dlhé vzdialenosti. Na brífingu v New Yorku to povedala politologička Fordham University Christina Greerová.

Fotografia

Tretí kandidáti môžu zásadne ovplyvniť výsledok

V situácii, keď značné počty voličov nepreferujú ani republikána Donalda Trumpa, ani demokratku Hillary Clintonovú, ich však môžu pritiahnuť ďalšie položky na hlasovacom lístku vrátane volieb do Senátu či iných orgánov. Za takýchto okolností je možné, že napokon budú voliť aj prezidenta a vyberú si niekoho z tretích kandidátov.

Tí už v minulosti niekoľko ráz zásadne ovplyvnili celkový volebný výsledok. Napríklad v roku 1992 Ross Perrot z Texasu pritiahol 19 miliónov voličov, čím odobral hlasy favorizovanému Georgeovi Bushovi staršiemu a prezidentom sa stal neznámy arkansaský guvernér Bill Clinton. Kandidát Ralph Nader v roku 2000 získal necelé tri percentá hlasov, ktoré však chýbali demokratovi Alovi Gorovi, čím pomohol k víťazstvu Georgea Busha mladšieho.

V týchto voľbách môžu tretí kandidáti poškodiť skôr Clintonovú, pretože Trump má vyhranenejších voličov. Libertarián Gary Johnson a Jill Stenová zo Strany zelených pritom podľa politologičky nepatria medzi výrazné osobnosti, no v tejto situácii môžu dostať pomerne veľa hlasov. „Toto je premárnená šanca pre silných tretích kandidátov,“ poznamenala.

Imigranti nechcú na seba upozorňovať

Otázkou zostáva volebná účasť imigrantov. „Dokonca aj tí, čo sú v USA legálne, sa mohli obávať zaregistrovať sa do volieb, pretože je možné, že v krajine majú nejakého príbuzného nelegálne a pokladajú za lepšie na seba príliš neupozorňovať,“ tvrdí Greerová. Ďalšou zaujímavou skupinou budú Aziati.

V niektorých štátoch sa podľa Greerovej v týchto dňoch objavilo zastrašovanie voličov pred volebnými miestnosťami, pred ktorými sa pohybovali viditeľne ozbrojené osoby a pýtali sa ľudí, ako plánujú hlasovať. „Toto je nezákonné,“ upozornila.

Greerová považuje za najnebezpečnejšie vyhlásenie v volebnej kampani výrok Donalda Trumpa, že v prípade prehry možno neuzná volebný výsledok, pretože podľa neho bude s veľkou pravdepodobnosťou zmanipulovaný. „USA si zakladajú na pokojnom odovzdaní moci,“ zdôraznila.

Stačí, ak by kandidát zareagoval na volebný výsledok vyhlásením, že si nie je istý svojou prehrou a môže tak zmobilizovať značnú časť obyvateľov krajiny, ktorí sa začnú obávať o svoju bezpečnosť. Pripomínam, že v USA je legálna držba zbraní značne rozšírená,“ uzavrela politologička.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bill ClintonDonald TrumpHillary Clintonová