Trump sľubuje splnenie snov, Clintonovú podporila aj Madonna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump, Hillary Clintonová
Demokratka Hillary Clintonová a republikánsky kandidát Donald Trump počas tretieho televízneho duelu. Las Vegas, 19. október 2016. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 8. novembra (WebNoviny.sk) – Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump v pondelok pokračoval v cestovaní po USA, aby využil príležitosť naposledy osloviť voličov niekoľko hodín pred tým, ako sa v krajine otvoria volebné miestnosti.

Fotografia

Trump predpovedal svoje víťazstvo

Počas návštevy Severnej Karolíny ako jedného z rozhodujúcich štátov v súboji s demokratickou súperkou Hillary Clintonovou povedal Trump účastníkom mítingu v meste Raleigh, že zostáva už len pol dňa a budú môcť „splniť každý sen, aký si kedy vysnívali pre svoju krajinu a svoju rodinu“. V záverečných vystúpeniach vykresľoval ponurý obraz terajšieho života v USA, ktoré sú podľa neho zadlženou krajinou prerastenou zločinom, čo iba on dokáže napraviť, informovala agentúra AP.

Trump tiež v Raleighu predpovedal svoje víťazstvo v prezidentských voľbách, zároveň však povedal, že ak by nakoniec neuspel, považoval by svoju kandidatúru za „tú najväčšiu stratu času, energie a peňazí“. Prezidentský kandidát republikánov tvrdí, že investoval do svojej kampane 100 miliónov dolárov z vlastných prostriedkov, podľa záznamov, na ktoré poukazuje AP, to však bolo 24 hodín pred voľbami približne o 34 miliónov menej.

Clintonovú podporili i hviezdy hudobnej scény

Demokratka Clintonová na záverečnom predvolebnom zhromaždení v štáte Pensylvánia povedala, že tohtoročné voľby v USA budú „skúškou našej doby“, pri ktorej sa treba pýtať, či voliči nehlasujú „len proti“ niečomu. Clintonová vyhlásila pred tisícmi priaznivcov v meste Filadelfia, že hlboko ľutuje, do akej miery sa stala predvolebná kampaň negatívnou, načo niekto z davu vykríkol, že to nebolo jej vinou. Ešte predtým kandidátka demokratov povedala v rozhlasovom rozhovore, že ak vo voľbách zvíťazí, bude chcieť osloviť aj podporovateľov jej republikánskeho súpera Donalda Trumpa.

Na mítingu vo Filadelfii vystúpili na pódiu s Clintonovou jej manžel, exprezident Bill Clinton, dcéra Chelsie, ale aj dosluhujúci prezident Barack Obama a prvá dáma Michelle Obamová. Šéf Bieleho domu vo svojom príhovore odmietol, že by Američania museli voliť Clintonovú len preto, aby tak zahlasovali proti Trumpovi. Zároveň poznamenal, že súčasťou predvolebnej kampane boli „hlúposti“, pri ktorých si radšej „zahryzol do jazyka“.

Prezidentskú kandidátku demokratov prišli do Filadelfie podporiť aj hviezdy americkej hudobnej scény – rockeri Bruce Springsteen a Jon Bon Jovi. V New Yorku medzitým prekvapila koncertom na podporu Clintonovej kráľovná popu Madonna. Úplne posledné predvolebné vystúpenie má Clintonová naplánované v meste Raleigh v Severnej Karolíne, kde v pondelok hovoril pred svojimi priaznivcami aj Trump. Ten trvá na tom, že stojí pred „veľkým víťazstvom“, a odmieta dôverovať prieskumom preferencií, podľa ktorých pôjde o tesný súboj.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaBill ClintonBon JoviBruce SpringsteenDonald TrumpHillary ClintonováJon Bon JoviMichelle Obamová