Šokoval vás triumf Trumpa? 12 bodov, ako to predýchať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Prezidentské voľby v USA
Foto: SITA/AP

Obrazom: Prezidentské voľby v USA
Fotografia
Dvanásťbodový akčný plán na zvládnutie negatívnych povolebných emócií:

1. Vykričte sa

Ak sa vám chce od zlosti kričať, pokojne tak urobte, radí USA Today. Samozrejme, nerobte to na verejnosti, zatvorte sa v kúpeľni, dodáva. „Musíte to dostať zo seba von. Je to také slovné zvracanie. Je to to isté, ako keď vám je zle od žalúdka, potom sa vyvraciate a zrazu je vám lepšie,“ vysvetľuje psychoterapeutka Fran Shermanová. Keď nie ste „revač“, skúste aeróbnu aktivitu, ktorá uvoľní endorfíny.

2. Trénujte akceptovanie

Cítite sa lepšie po terapeutickom vykričaní? Výborne. Teraz je vaše myslenie jasnejšie a môžete čeliť faktom. „Nemusí sa vám to páčiť, aby ste to akceptovali ako realitu. Povedzte si: ‚Nepáči sa mi tento výsledok, ale takto to je a ja idem ďalej.‘ Bojovanie proti tomu váš pocit sklamania len predĺži,“ zdôrazňuje psychologička Vaile Wrightová.

3. Konajte

Urobte niečo pre zmenu. „Sklamanie nás môže motivovať k akcii – ideálne pozitívnej,“ hovorí Wrightová. „Nie ste bezmocní, nie ste obeť. Vezmite svoju vášeň a zmeňte ju na akciu,“ dodáva psychologička Mary Alvordová.

4. Vytvorte si únikový plán

Nie, nie plán na odchod z krajiny, ale plán, ako sa s pôvabom vyhnúť politickej konverzácii vyvolávajúcej hnev. Pripravte si frázy na zmenu témy alebo zmiernenie napätia.

5. Berte ohľad na svoje varovné signály

„Ak si začnete myslieť ‚tento človek je idiot, neverím, že to hovorí‘, uvedomte si, že odtiaľto to bude len eskalovať a zastavte to,“ radí psychologička Nancy Molitorová. Všímajte si aj fyzické varovné signály – spúšťače hádky – sucho v ústach, stuhnutý chrbát alebo škrekľavý hlas.

6. Zvládajte svoju expozíciu

Viete, kto sú tí ľudia, ktorí stále o tom hovoria a rozčuľujú vás, či už v práci alebo na Facebooku. Vyhýbajte sa im, alebo sa im vystavujte tak málo, ako je to možné.

7. Myslite široko

Snažte sa pochopiť, že ľudia nie sú šialení len pre to, že podporujú druhú stranu. Praktizujte milosť a empatiu, odporúčajú psychológovia.

8. Vybudujte si podporný systém

Rozprávajte sa s ľuďmi, ktorých považujete za pozitívnych a ktorí vás podporujú.

9. Spomaľte a utíšte sa

Toto je ideálny čas na relaxáciu – meditáciu, počúvanie hudby, ležanie na pláži, jazdu na motorke: čokoľvek, čo vám dodáva vnútorný pokoj.

10. Buďte vďační

Aj za maličkosti ako slnečný deň. „Keď zaplníte svoj mozog pozitívnou informáciou, cítite sa lepšie,“ vysvetľuje psychoterapeutka Fran Shermanová.

11. Získajte perspektívu

Snažte sa udržať si väčší obraz. Toto bola len jedna vec, život ide ďalej.

12. Buďte príkladom dobrého správania

Toto je dobrá príležitosť na ukázanie deťom, ako zvládať sklamanie. „Keď pomôžeme druhým, cítime sa lepšie. Keď niečo zvládneme, cítime spokojnosť so sebou. A robením týchto vecí si posilňujeme odolnosť,“ hovorí psychologička Alvordová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump