Clintonovú mrzí výsledok volieb, označila ho za bolestivý

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Prezidentské voľby v USA 2016
Demokratická kandidátka Hillary Clintonová počas prejavu po voľbách spoločne s manželom Billom, ktorý bol americkým prezidentom v rokoch 1992 - 2000. New York, 8. november 2016. Foto: SITA/AP

NEW YORK 9. novembra (WebNoviny.sk) – Mrzí ma, že sme tieto voľby nevyhrali. Vyhlásila to v stredu kandidátka Demokratickej strany na úrad amerického prezidenta Hillary Clintonová vo svojom prvom prejave po oznámení takmer konečných výsledkov volieb.

Fotografia

Národ „je omnoho hlbšie rozdelený, než sme sa domnievali,“ povedala Clintonová svojim priaznivcom v New Yorku. Zároveň priznala svoju porážku a svojich podporovateľov vyzvala, aby rešpektovali výsledky volieb. „Donald Trump bude náš prezident. Mali by sme ho prijať s otvorenou mysľou a dať mu šancu viesť,“ uviedla Clintonová podľa agentúry DPA.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Dlhý potlesk pri príchode Clintonovej na pódium

Clintonovej príchod na pódium sprevádzal dlhý potlesk. Nadšenie a podporné ovácie sprevádzali aj celý jej príhovor. Spolu s Clintonovou prišiel na pódium aj jej manžel bývalý prezident Bill Clinton.

Zúčastniť sa tejto prezidentskej kampane bolo podľa nej tou najväčšou poctou v jej živote.

Výsledky volieb označila za „bolestivé„, snaha zvíťaziť však nebola len jej osobnou ambíciou, ale snahou „krajiny, ktorú milujeme„. Americká demokracia je závislá na „pokojnom odovzdaní moci„, zdôraznila Clintonová v prejave, ktorý citovala agentúra AP.

Trump bude najstarším prvomandátovým prezidentom USA v histórii

Clintonová vyjadrila nádej, že Trump bude úspešným prezidentom všetkých Američanov a treba mu dať príležitosť viesť krajinu.

Clintonová vyzvala svojich stúpencov, aby rešpektovali výsledky volieb, a zdôraznila, že ústava ukladá pokojné odovzdanie moci. „Donald Trump bude naším prezidentom. Musíme mu umožniť viesť túto krajinu,“ vyhlásila Clintonová počas verejného príhovoru v New Yorku v prítomnosti svojho manžela a dcéry.

Republikánsky nominant, ktorý v utorkových voľbách zvíťazil nad Clintonovou, sa stane oficiálne 45. prezidentom USA. Trump sa dnes stretne v Bielom dome s úradujúcim prezidentom Barackom Obamom. Republikánsky tím zároveň odštartoval proces preberania moci a výber adeptov na obsadenie kľúčových vládnych postov.

Trump (70) bude najstarším prvomandátovým prezidentom USA v histórii. Výkon prezidentskej funkcie mu uľahčí aj skutočnosť, že republikáni získali väčšinu v oboch komorách Kongresu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bill ClintonHillary Clintonová