Kuba po Trumpovom víťazstve vyhlásila celoštátne manévre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kuba
Kubánska vlajka. Foto: SITA/AP

HAVANA 10. novembra (WebNoviny.sk) – Na Kube sa v dňoch 16.-20. novembra uskutoční celoštátne vojenské cvičenie zamerané na prípravu na konfrontáciu so sériou „nepriateľských akcií“. Informovala o tom agentúra AP.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Kubánska vláda svoje rozhodnutie oznámila verejnosti prostredníctvom najväčšieho denníka Granma, ktorý ho vytlačil červeným písmom. Kabinet začiatok tohto cvičenia priamo nespojil s úspechom Donalda Trumpa v prezidentských voľbách v USA, poznamenala AP, avšak oznámenie o manévroch a taktických cvičeniach po celej krajine prišlo takmer súčasne s Trumpovým prekvapivým víťazstvom.

Fotografia

Spomínané cvičenie sa uskutoční už po siedmy raz. Doteraz bolo zväčša reakciou na napätie vo vzťahoch s USA. Prvé manévre tohto druhu sa podľa oficiálnych údajov konali v roku 1980 po zvolení republikána Ronalda Reagana za amerického prezidenta. Trump sa v rámci predvolebnej kampane zaviazal zvrátiť kroky svojho predchodcu Baracka Obamu, ktorý obnovil diplomatické vzťahy s Kubou a je aj proti prebiehajúcej normalizácii vzťahov oboch štátov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať