Trump sa podľa Wallersteina snaží vyrobiť guľatú kocku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Novozvolený americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

NEW YORK 10. novembra (WebNoviny.sk) – Pre novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý nastúpi do úradu 20. januára, teraz nastal čas odložiť rétoriku a pustiť sa do práce so zostavením administratívy. Je však otázne, či si plne uvedomuje dôsledky niektorých svojich plánov, napríklad upustenia od existujúcich obchodných zmlúv ako NAFTA.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA
Fotografia

Návrat priemyselnej výroby do USA

Na stretnutí s novinármi v New Yorku to v stredu uviedol riaditeľ tamojšieho Baruch College Mitchel Wallerstein. „Odísť z rokovaní o obchodných zmluvách ako TTIP je jedna vec, avšak ukončiť existujúcu dohodu s dôsledkami pre súčasný tok tovarov a služieb je niečo úplne iné,“ povedal Wallerstein.

Ďalším Trumpovým plánom je vrátiť do USA priemyselnú výrobu. „To je však ako snažiť sa vyrobiť guľatú kocku. Ak zruší existujúce obchodné dohody, ako toto všetko bude fungovať v praxi?“ spýtal sa Wallerstein.

V oblasti americko-ruských vzťahov je otázne, či si novozvolený prezident uvedomuje globálnu stratégiu, ktorú sleduje ruský prezident Vladimir Putin. „Je pripravený konať rázne, ak Rusko podnikne ďalšie kroky smerom k zvýšeniu svojej politickej a potenciálne aj vojenskej prítomnosti na Ukrajine a v Pobaltí?“ pokračoval Wallerstein.

Trump nehrá rovnakú ligu ako Putin

„Niektorí tvrdia, že v oblasti medzinárodných vzťahov Trump nehrá rovnakú ligu ako Putin. Toto môže spôsobovať isté obavy, predovšetkým vo svetle jeho deklarovaných sympatií voči Putinovi a vyhlásení o sformovaní istej formy spojenectva,“ nazdáva sa riaditeľ Baruch College.

S touto témou úzko súvisí aj problematika NATO a Trumpove vyhlásenia, že článok 5 o kolektívnej obrane by bral do úvahy len vtedy, ak si napadnutá krajina NATO dovtedy plnila svoje záväzky ohľadom obranného rozpočtu.

„V Severoatlantickej zmluve nič také nie je,“ zdôraznil Wallerstein a dodal, že európske štáty si tak nemôžu byť isté vojenskou pomocou USA a Rusko sa zároveň môže cítiť povzbudené k expanzii. „Toto môže byť ten povestný klin, ktorý Putin hľadá, aby politicky rozdelil Európu,“ upozornil Wallerstein.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpVladimir Putin
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy