Žiadny Trump, žiadni fašisti v USA, skandovali Američania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protest
Protest proti Donaldovi Trumpovi sa konal aj v San Diegu. Foto: The San Diego Union-Tribune via AP

WASHINGTON 10. novembra (WebNoviny.sk) – Víťazstvo republikána Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách vyvolalo v stredu večer miestneho času rozsiahle demonštrácie po celých Spojených štátoch. Tisícky protestujúcich obyvateľov vyšli do ulíc New Yorku, Bostonu, Filadelfie, Seattlu, Portlandu, San Francisca či Washingtonu.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Povstaňte, vzdorujte, vyzývali demonštranti v Seattli

V Trumpovom domovskom New Yorku ľudia kráčali po 6. avenue vo štvrti Manhattan smerom k mrakodrapovému sídlu Trump Tower, ktoré slúži aj ako ústredie jeho obchodného konglomerátu. Početné zástupy sa sformovali tiež pred Trump International Hotel and Tower v Chicagu, kde demonštranti spôsobili dopravné obmedzenia.

Fotografia

„Žiadny Trump!“ „Žiadny Ku-klux-klan!“ „Žiadni fašisti v USA!“ skandovali davy podľa denníka Chicago Tribune, ktorý v noci nadnes citovala agentúra DPA. Podobné slogany sa ozývali aj v iných mestách; v Bostone sa objavili transparenty s nápisom „Prinútil Ameriku znova nenávidieť“, čo je narážka na jeho predvolebný slogan.

V hlavnom meste Washington sa protestujúci vydali 15. ulicou smerom k Bielemu domu, skandujúc „Láska a nie nenávisť“. Na západnom pobreží USA v Seattli vyzývali demonštranti „Povstaňte! Vzdorujte!“ Napätá situácia bola aj v Portlande, kde nespokojenci pálili štátnu zástavu, ako aj v Oaklande, kde pochodujúci demonštranti rozbíjali oká, podpaľovali kontajnery a zanechávali na budovách grafity.

https://www.youtube.com/watch?v=B0HGtp4VGVg

Protest
Foto: SITA/AP
Protest
Foto: The Philadelphia Inquirer via AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald Trump