Profesor uhádol výsledky všetkých volieb v USA od roku 1984

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Republikánsky kandidát za prezidenta Donald Trump. Foto: archívne, SITA/AP

WASHINGTON 9. novembra (WebNoviny.sk) – V boji o kreslo prezidenta Spojených štátov vyhrá Donald Trump. Už v septembri to povedal uznávaný profesor histórie na Americkej univerzite Allan Lichtman, ktorý úspešne odhadol výsledky všetkých prezidentských volieb od roku 1984.

Zároveň však vtedy priznal, že tentoraz mu predpoveď nemusí vyjsť. „Nikdy predtým sme nevideli kandidáta ako Donald Trump. Môže rozbiť všetky vzorce, ktoré platili od roku 1860,“ povedal v septembri pre denník Washington Post. V októbri pre noviny povedal, že podľa jeho systému predpovedania je víťazstvo Donalda Trumpa ešte pravdepodobnejšie. Stále však pripúšťal, že prvýkrát po desaťročiach mu predpoveď nemusí vyjsť.

„Tieto voľby majú potenciál rozlámať normálne hranice americkej politiky a vynulovať a prenastaviť všetko vrátane kľúčov do Bieleho domu. Kľúče sú založené na histórii a na mnohých zmenách v histórii, sú silné. Ale môže nastať čas, keď je zmena taká kataklizmatická, že zmení základy toho, ako robíme politiku. A tieto voľby majú potenciál – zatiaľ nevieme, ale je tam potenciál,“ povedal Lichtman.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Voľby neboli dosť silné na nalomenie kľúčov

Teraz je jasné, že tieto voľby a zmeny neboli dosť silné na nalomenie kľúčov profesora. Svoje úspechy v predpovedaní výsledkov volieb tak posilnil.

Allan Lichtman pred viac ako 30 rokmi vytvoril systém 13 „kľúčov“ do Bieleho domu, ktoré popísal v knihe Predpovedanie budúceho prezidenta: Kľúče do Bieleho domu. Lichtman nepoužíva na predpovedanie výsledkov volieb tradičné ukazovatele ako predvolebné prieskumy verejnej mienky, demografia či vlastné politické názory.

Vyvinul systém pravdivých a falošných tvrdení, ktorý nazval Kľúče do Bieleho domu. A podľa tohto systému mal v tohtoročných voľbách vyhrať republikánsky kandidát. Kľúčmi je 13 tvrdení, na ktoré sa dá odpovedať pravda/nepravda. Sformulované boli na základe teórie, podľa ktorej sú voľby najmä hodnotením výkonu strany, ktorá má odchádzajúceho prezidenta.

Fotografia

Sú to tieto tvrdenia:

1. Strana súčasného prezidenta má v Snemovni reprezentantov viac kresiel než v predchádzajúcom funkčnom období snemovne.

2. V rámci strany súčasného prezidenta nebol žiadny závažný boj o nomináciu.

3. Kandidát je súčasným prezidentom.

4. Neexistuje žiadna závažnejšia tretia strana či nezávislý kandidát.

5. Ekonomika nie je počas predvolebnej kampane v recesii.

6. Reálny ekonomický rast na obyvateľa sa počas súčasného funkčného obdobia prezidenta rovná priemernému rastu počas predchádzajúcich dvoch období alebo je vyšší.

7. Vláda úradujúceho prezidenta priniesla zásadné zmeny v národnej politike.

8. Za súčasnej vlády sa neodohrali dlhšie trvajúce sociálne nepokoje.

9. Súčasnú vládu nezasiahol žiadny veľký škandál.

10. Súčasná vláda nezažila závažné zlyhanie v zahraničných alebo vojenských záležitostiach.

11. Súčasná vláda dosiahla významný úspech v zahraničných alebo vojenských záležitostiach.

12. Kandidát strany súčasného prezidenta má charizmu alebo je národným hrdinom.

13. Kandidát druhej strany nie je charizmatický ani nie je národným hrdinom.

V predpovedaní víťaza je zatiaľ bezchybný

Odpoveď „áno“ je v prospech kandidáta strany, z ktorej pochádza súčasný prezident, „nie“ je v prospech konkurenta. Ak je šesť a viac tvrdení nepravdivých, čiže sú v neprospech končiaceho prezidenta a jeho strany, tak táto strana Biely dom znovu nezíska.

Demokratická strana prezidenta Baracka Obamu bola mimo hry podľa šiestich kľúčov – 1, 3, 4, 7, 11 a 12.

Profesor vyvinul systém študovaním a analyzovaním prezidentských volieb v rokoch 1860 až 1980. Potom podľa vlastných slov úspešne predpovedal výsledky všetkých ôsmich volieb v rokoch 1984 až 2012. Teraz pridal voľby 2016.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump