Islamský štát podľa OSN používa v Mósule chemické zbrane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mósul
Iracká vojaci počas bojov o jednu z dedín v blízkosti Mósulu. Khazer, 18. október 2016. Foto: SITA/AP

ŽENEVA 11. novembra (WebNoviny.sk) – Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) na základe nových zistení tvrdí, že militanti z Islamského štátu (IS), ktorí sa snažia odraziť ofenzívu irackých a kurdských síl na mesto Mósul, používajú pri jeho obrane aj zakázané chemické zbrane. OSN to uviedla vo svojej správe, z ktorej citovala agentúra AP.

Získané informácie – podľa hovorkyne OHCHR Raviny Šamdasaniovej – tiež naznačujú, že IS disponuje veľkým množstvo amoniaku a síry, ktoré uskladňuje v oblastiach obývaných civilným obyvateľstvom. Od začiatku bojov v Mósule sa objavujú správy o tom, že IS využíva civilistov ako ľudské štíty.

Hovorkyňa OHCHR tiež spomenula incident z 23. októbra, keď bojovníci Islamského štátu ostreľovali a podpálili chemickú továreň v Mósule. Zahynuli pritom najmenej štyria ľudia, ktorí sa nadýchali toxických výparov.

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra a predpokladá sa, že môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V Mósule sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí a niekoľko tisíc bojovníkov IS. Predstavitelia OSN tvrdia, že z mesta od začatia bojov utieklo už asi 48.000 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štátOSN Organizácia Spojených národov