Taliban zaútočil na základňu Bagrám, Česi sú v poriadku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V Kábule sa odohral samovražedný útok v dopravnej špičke
V nedeľu ráno otriasol centrom afganského hlavného mesta Kábul výbuch. Útok sa odohral na konvoj zahraničných vojakov. Zranenie utrpeli traja civilisti, nezahynul nikto. Foto: SITA/AP

KÁBUL 12. novembra (WebNoviny.sk) – Životy štyroch občanov USA a ďalších 16 zranených si vyžiadal samovražedný atentát, ku ktorému došlo v sobotu ráno na americkej leteckej základni Bagrám v Afganistane, kde pôsobia aj českí vojaci.

Tí sú však podľa informácií Českého rozhlasu (ČRo) v poriadku. Medzi zranenými je aj vojak z Poľska. Informovala o tom dnes tlačová služba amerického ministerstva obrany. Všetci Česi na základni sú v poriadku, potvrdil Radiožurnálu vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou generálneho štábu českej armády plukovník Jan Šulc.

Podľa agentúry AP sa k útoku prihlásilo fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré deklarovalo, že tento jeho atentát si vyžiadal 67 mŕtvych a zranených. AP v súvislosti s tým pripomenula, že Taliban zvykne zavádzať s počtami obetí svojich útokov. Americké ministerstvo obrany spresnilo, že dve z amerických obetí boli vojaci ozbrojených síl. Ďalší dvaja Američania boli špecialisti pôsobiaci v Afganistane na základe kontraktu.

Bagrám je najväčšou základňou americkej armády na území Afganistanu. Nachádza sa v provincii Parván severne od hlavného mesta Kábul. Výbuch potvrdili zdroje z prostredia NATO. Vo štvrtok si najmenej štyroch mŕtvych a 120 zranených vyžiadal útok samovražedného atentátnika, ktorý autom naloženým výbušninami narazil do vonkajšieho múru nemeckého konzulátu v meste Mazáre Šaríf na severe Afganistanu.

Momentálne je v Afganistane rozmiestnených takmer 10.000 amerických vojakov, ktorí pomáhajú miestnym bezpečnostným silám. Americké jednotky vstúpili na územie Afganistanu v roku 2001, aby zosadili režim Talibanu a bojovali s teroristami siete al-Káida, ktorí túto krajinu využívali ako svoje útočisko. Podľa pôvodných plánov sa americké jednotky mali z Afganistanu stiahnuť v roku 2014, ale afganské vedenie žiadalo ponechať v krajine časť amerického kontingentu ako pomoc tamojším bezpečnostným zložkám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať