Blízky východ je v strate, arabská jar stála ťažké miliardy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tunisko
Tuniský parlament oslavuje prijatie ústavy (26. januára 2014). Foto: SITA/AP

BEJRÚT 12. novembra (WebNoviny.sk) – Protestné hnutie známe ako arabská jar spôsobilo blízkovýchodnému regiónu od svojho vypuknutia v roku 2010 straty vo výške 614 miliárd dolárov. Uvádza sa to v správe, ktorú v piatok zverejnila OSN.

Podľa spravodajskej stanice BBC ide o prvé odhady svoju druhu vypracované významnou inštitúciou, v tomto prípade Ekonomickým a sociálnym výborom OSN pre západnú Áziu (ESCWA).

Séria povstaní, ktoré sa začali v Tunisku, postupne viedli k zosadeniu dlhoročných vodcov v štyroch krajinách a vojnám v Líbyi, Sýrii a Jemene. Arabské štáty predmetnej oblasti čelia v dôsledku týchto revolt hospodárskej a spoločenskej stagnácii, ako aj poklesu dodržiavania ľudských práv.

Konflikty priniesli tiež prehĺbenie dlhov, nezamestnanosti, korupcie a chudoby, pričom výrazne prispeli k poklesu cestovného ruchu aj migračnej kríze zasahujúcej iné blízkovýchodné štáty a Európu.

Takzvaná arabská jar sa začala v decembri 2010 v centrálnej časti Tuniska; tamojšie protesty sa neskôr stali katalyzátorom pre protivládne vzbury v ďalších arabských štátoch vrátane Egypta, Jemenu, Sýrie, Bahrajnu, Líbye, Ománu, Jordánska a Maroka, uvádza britské verejnoprávne médium.

Väčšina týchto protestov sa sústredila na výzvy ohľadom širších demokratických slobôd a odstránenia korupcie, avšak mnoho arabských demonštrantov sa stretlo s násilím a ostrými vládnymi zásahmi.

Líbya, Jemen a Sýria sú stále zmietané občianskymi konfliktami, ktoré si vyžiadali už státisíce obetí na životoch a nefungujúce ústredné vlády. V krajinách, kde aj nastala mocenská zmena, nový establišment dosiaľ nedokázal nastoliť potrebné reformy a odstrániť politicko-spoločenský chaos.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov