Proti Erdoganovi protestovalo v Kolíne nad Rýnom 25 000 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: Presidential Press Service/Pool via AP

KOLÍN NAD RÝNOM 12. novembra (WebNoviny.sk) – Na demonštrácii proti tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi sa v sobotu v nemeckom Kolíne nad Rýnom zhromaždilo podľa aktualizovaných informácií z dejiska okolo 25.000 ľudí. Mimo dejiska protestnej akcie došlo k zrážkam s políciou.

Muž, ktorý bol súčasťou asi 120-člennej skupiny Kurdov, odpálil petardu a keď ho ochrancovia verejného poriadku následne oslovili, zaútočil na nich s inými. Na príslušníkov polície hádzali fľaše a kamene, jedna policajtka utrpela zranenie ruky. Keď sa ďalšia skupina Kurdov pokúsila prísť krajanom na pomoc, policajti boli nútení použiť obušky a štipľavé spreje. V pohotovosti sú aj príslušníci jazdnej polície, pripravené na nasadenie v prípade potreby i vodné delá.

Účastníci protestu, ktorých väčšinu tvorili popri Kurdoch Aleviti, poukazovali pri tejto príležitosti, že Európska únia – napriek pomaly vznikajúcej diktatúre v Turecku – nevyvodzuje z tohto vývoja žiadne politické závery, píše tlačová agentúra DPA. Na demonštrácii nechýbali vlajky s podobizňou uväzneného lídra mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) Abdullaha Öcalana.

Už pred týždňom demonštrovalo v Kolíne nad Rýnom proti zadržaniu popredných kurdských politikov v Turecku asi 6500 ich krajanov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Recep Tayyip Erdogan