Video: Francúzi si uctili obete vlaňajších krvavých útokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Francúzsko si pamiatku obetí vlaňajších atentátov
Francúzsky prezident Francois Hollande počas pietnej spomienky za obete atentátov. Paríž, 13. novembra 2016. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 13. novembra (WebNoviny.sk) – Rok po sérii koordinovaných teroristických útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a stovky ďalších zranených, vzdalo v nedeľu Francúzsko týmto obetiam poctu. Píše o tom agentúra DPA.

Predpoludním odhalil francúzsky prezident Francois Hollande pamätnú tabuľu na národnom štadióne Stade de France na severoparížskom predmestí Saint-Denis, kde sa 13. novembra 2015 odpálili traja samovražední útočníci. Na tabuli je meno okoloidúceho, ktorý bol zabitý pri jednom z výbuchov. V priebehu nedele odhalili podobné pamätné dosky ešte na ďalších piatich miestach, kde sa vlani v ten deň uskutočnili útoky.

Obrazom: Teroristické útoky v Paríži

Pietne akcie v Paríži sú veľmi neokázalé

Pietne podujatia pokračovali aj pred radnicou 11. obvodu vypustením desiatok farebných balónikov – mali symbolizovať rozdielnosť 130 obetí spojených rovnakým osudom. V súlade so želaním pozostalých sú pietne akcie v Paríži veľmi neokázalé a majú rovnaký priebeh: na každom zo šiestich dejísk tragédie bola odhalená pamätná tabuľa s menami obetí, nasledovala minúta ticha, položenie kvetov a čítanie mien zavraždených na tomto mieste.

Pietnych aktov sa zúčastnil prezident Francois Hollande a parížska primátorka Anne Hidalgová. Žiaden z nich však nevystúpil s prejavom. Obaja sa však pristavovali pri ľuďoch, ktorí si prišli uctiť pamiatku obetí.Jednoduchý scenár spomienkových podujatí obhajovali združenia na pomoc obetiam a pozostalým želaním, aby „ktokoľvek mohol prísť vzdať hold mŕtvym i živým, aby sme boli všetci spolu,“ uviedla pre časopis Le Point Caroline Langladová, predsedníčka združenia Life for Paris.

K útokom sa prihlásil Islamský štát

Podvečer sa ešte v katedrále Notre-Dame uskutoční výročná spomienková omša, ktorú bude celebrovať parížsky arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois. Posledným dejiskom pietnych podujatí je vodný kanál Saint-Martin, ktorý sa nachádza v 10. a 11. obvode – v blízkosti terás barov, kaviarní a reštaurácií, kde pred rokom zaútočili komandá džihádistov. Na hladinu kanálu po zotmení vypustia plávajúce lampióny ako „symbol nádeje a života“.

Viaceré združenia vyzvali obyvateľov Francúzska, aby si pamiatku obetí parížskych útokov uctili dnes večer zapálenou sviečkou v okne svojich domovov.

K vlaňajším útokom vo francúzskej metropole sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Útoky odôvodnila ako odvetu za politiku Francúzska na Blízkom východe a jeho vojenskú angažovanosť v Iraku a Sýrii, ako aj za urážky proroka Mohameda. Terčom teroristických útokov bol národný štadión na predmestí Saint-Denis, reštaurácie a bary Carillon, Petit Cambodge, Bonne Biere, Comptoir Voltaire a Belle Equipe a hudobná sieň Bataclan, ktorú v sobotu večer svojím koncertom znovuotvoril britský spevák Sting.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François Hollande