Le Penová: Výhra Trumpa predznamenáva budovanie nového sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Marine Le Penová
Na falošnom letáku bola fotografia a citát Le Penovej rivala Jeana-Luca Melenchona - "Bez Arabov nemá Francúzsko budúcnosť - Voľte Melenchona". Foto: SITA/AP

LONDÝN 13. novembra (WebNoviny.sk) – Víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách predznamenáva „budovanie nového sveta“. Vyhlásila to v nedeľu v rozhovore pre britskú stanicu BBC francúzska krajne pravicová líderka Marine Le Penová. Rozhovor vyvolal v Británii okamžitú vlnu kritiky.

Fotografia

Le Penová označila Trumpov volebný triumf za „výhru ľudí nad elitami“, pričom vyjadrila nádej, že podobný výsledok dosiahne aj sama vo francúzskych prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať na budúci rok na jar. Politička stojaca na čele euroskeptického Národného frontu je považovaná za vážnu kandidátku do tohto úradu.

„Víťazstvo Donalda Trumpa je jednoducho ďalším kameňom pre vybudovanie nového sveta, ktorý je predurčený nahradiť ten starý,“ vyhlásila Le Penová. Trump podľa nej „učinil možným to, čo bolo dovtedy prezentované ako nemožné“. Jeho zvolenie, ako aj júnové zahlasovanie Británie o vystúpení z EÚ, označila za „globálnu revolúciu“.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

„Všetky tieto voľby sú vo svojej podstate referendami proti nespútanej globalizácii, ktorá nám bola vnútená,“ vyhlásila Le Penová, pričom zdôraznila, že francúzske voľby novej hlavy štátu budú znamenať výber medzi „multikultúrnou spoločnosťou, kde sa darí islamu“ a „nezávislým štátom schopným rozhodovať o vlastnom osude“.

Le Penová sa zároveň domnieva, že Trumpov úspech vo voľbách zvýši jej vlastné šance stať sa na budúci rok prvou francúzskou prezidentkou, dopĺňa agentúra AP. Le Penová dlhodobo bojuje proti prisťahovalectvu a hodlá dosiahnuť, aby Francúzsko vystúpilo z Európskej únie, ako aj z jej bezvízovej zóny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpMarine Le Penová