Nový Zéland zasiahlo ďalšie zemetrasenie, hlásia obete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemetrasenie
Zničená cesta po zemetrasení v hlavnom meste Wellington. Foto: Ross Setford/SNPA via AP

WELLINGTON 14. novembra (WebNoviny.sk) – Nové silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zasiahlo v pondelok Južný ostrov Nového Zélandu. Došlo k nemu niekoľko hodín po tom, ako si silnejšie zemetrasenie vyžiadalo dve obete na životoch a spôsobilo škody na budovách a infraštruktúre na východnom pobreží Južného ostrova.

Najnovšie otrasy, ktorých magnitúda bola pôvodne stanovená na 6,8, nastali popoludní miestneho času v hĺbke desať kilometrov a približne 120 kilometrov severovýchodne od mesta Christchurch, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS.

Viacero miest je odrezaných od sveta

Dotrasy po hlavnom zemetrasení, ktoré malo krátko po polnoci na nedeľu miestneho času magnitúdu 7,8, pokračovali v priebehu celého dňa. Otrasy vyvolali obavy z prívalových vĺn cunami, príslušné varovanie však medzičasom odvolali.

„Vieme, že vlny boli vysoké až dva metre. Tiež vieme, že Novozélanďania reagovali presne tak, ako mali, nešli na pláž,“ povedal premiér John Key.

Škody hlásili až v hlavnom meste Wellington

Prevádzku trajektov medzi Severným a Južným ostrovom zastavili, pokým preskúmajú možné škody v prístavoch. Značné škody hlásili až v hlavnom meste Wellington na Severnom ostrove, kde mestská rada požiadala ľudí, aby v pondelok ráno necestovali do centra vzhľadom na množstvo rozbitého skla.

Premiér Key zverejnil na internete video zachytávajúce škody v jeho úrade. Hovoril tiež o „desivej noci“ pre mnohých obyvateľov krajiny s tým, že úplné posúdenie škôd zrejme istý čas potrvá. Informácie priniesli agentúry DPA a Reuters.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať