Bude rok 2016 najteplejším od začiatku meraní v 19. storočí?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Teplomer
Foto: ilustračné, Thinkstock

MARRÁKEŠ 19. novembra (WebNoviny.sk) – Svetová meteorologická organizácia (WMO) v pondelok uviedla, že rok 2016 by sa mohol stať jedným z najteplejších od začiatku vyhotovovania teplotných meraní v 19. storočí. Ako informovala agentúra AP, predbežné údaje zhromaždené za prvých desať mesiacov tohto roka naznačujú, že priemerná globálna teplota je tento rok o 1,2 stupňa Celzia vyššia ako pred priemyselnou revolúciou.

Vplyv na zvyšovanie teplôt má tento rok aj klimatický jav El Niňo, ktorý prichádza každých tri až päť rokov. Spôsobuje ho zatiaľ nie celkom prebádané zoslabenie pravidelných východných vetrov nad Tichým oceánom v trópoch. Výsledkom je obrovská masa teplej vody sústredenej na ploche desiatok miliónov štvorcových kilometrov, ktorá zohreje vzduch o niekoľko desatín stupňa Celzia.

Teplota bola nižšia iba v Južnej Amerike

Na zvyšovanie teploty majú vplyv aj emisie tzv. skleníkových plynov, upozornila WMO. V niektorých arktických oblastiach Ruska bola tento rok teplota vyššia oproti normálu o šesť až sedem stupňov, zdôraznil generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

V mnohých arktických a subarktických regiónoch Ruska, Aljašky a severozápadnej Číny sa teplota pohybovala tri stupne nad normálom. Taalas pritom zdôraznil, že „doteraz sa rozdiely v teplotách merali na desatiny stupňov“, nie na celé stupne ako teraz.

Jediným veľkým kontinentálnym celkom, kde teplota bola nižšia ako obvykle, bola subtropická zóna v Južnej Amerike – sever a stred Argentíny a časť Paraguaja a Bolívie -, uvádza sa v správe WMO.

Stúpajúce teploty majú za následok aj smrť koralov

Upozorňuje tiež, zvýšená teplota vody v oceánoch spôsobila závažný fenomén, ktorým je bielenie koralov. Možno ho pozorovať v niektorých častiach Veľkej koralovej bariéry v Austrálii, kde „je mŕtvych až do 50 percent koralov“. Správu o stave klímy za rok 2016 zverejní WMO začiatkom roka 2017.

Doteraz najteplejším rokom bol rok 2015. WMO upozornila, že 16 zo 17 najteplejších rokov pripadlo na 21. storočie. Jedinou výnimkou je rok 1998, keď sa tiež prejavil fenomén El Niňo. Predbežná správa WMO bola zverejnená skôr, aby sa s ňou mohli oboznámiť aj účastníci klimatickej konferencie OSN, ktorá sa do 18. novembra koná v marockom Marrákeši. Cieľom tejto konferencie je spresniť pravidlá a spôsob realizácie parížskej klimatickej dohody, ktorá bola prijatá vlani vo francúzskej metropole.

Tento dokument stanovuje, že otepľovanie planéty sa má udržať pod hranicou dvoch stupňov Celzia, najlepšie však do 1,5 stupňa Celzia, v porovnaní s predindustriálnym obdobím. Signatári parížskej dohody sa preto zaviazali výrazne znížiť emisie, a to najmä oxidu uhličitého.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia