Trump zvažuje navrhnúť geja za veľvyslanca pri OSN

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Trump zvažuje navrhnúť za veľvyslanca pri OSN geja
Richard Grenell (vľavo) a bývalý veľvyslanec pri OSN John Bolton (vpravo). Foto: SITA/AP

WASHINGTON 15. novembra (WebNoviny.sk) – Novozvolený prezident Spojených štátov Donald Trump zvažuje navrhnúť za veľvyslanca USA pri OSN Richarda Grenella, informovala v utorok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Trumpovho tímu.

Fotografia

V prípade, že by bol Grenell schválený, išlo by o prvého otvoreného geja v zahraničnopolitickej funkcii na úrovni kabinetu – veľvyslanec USA pri OSN je totiž súčasťou americkej vlády. Grenell bol hovorcom misie Spojených štátov pri OSN počas vlády prezidenta Georgea W. Busha. Krátko pôsobil aj ako zahraničnopolitický poradca prezidentskej predvolebnej kampane republikána Mitta Romneyho v roku 2012.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Favoritom na post ministra zahraničných vecí v budúcej vláde je bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani. O post šéfa americkej diplomacie nie je podľa tohto zdroja žiadny boj – a ak ho Giuliani bude chcieť, tak je jeho. Giuliani, bývalý federálny prokurátor, bol ešte pred prezidentskými voľbami vnímaný ako favorit na kreslo ministra spravodlivosti.

Giuliani však v noci na pondelok vo Washingtone na podujatí, ktoré sponzoroval denník The Wall Street Journal, vyhlásil, že ministrom spravodlivosti nebude. K obsadeniu postu ministra zahraničných vecí povedal, že „veľmi dobrou voľbou“ by bol bývalý veľvyslanec pri OSN John Bolton. Avšak na otázku, či existuje aj niekto lepší, huncútsky odvetil: „Možno ja, neviem.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpJohn BoltonRudy Giuliani