FSB zadržala islamistov, chystali v Moskve teroristický útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruská polícia
ruská špeciálna polícia Foto: ilustračné, SITA/AP

MOSKVA 15. novembra (WebNoviny.sk) – Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zadržali piatich členov bunky, ktorá je napojená na džihádistickú organizáciu Islamský štát a v Ingušsku a Moskve pripravovala teroristické útoky. S odvolaním sa na zdroj v FSB o tom v utorok informovala agentúra Interfax.

Počas prehliadky domu, v ktorom sa podozrivé osoby skrývali, agenti FSB v špeciálne vybudovanej skrýši našli a zhabali päť kusov strelných zbraní a dve výbušné zariadenia. Na výrobu každého z nich bolo použitých zhruba desať kilogramov TNT. FSB našla aj podomácky vyrobené rozbušky k výbušným zariadeniam a náboje k rôznych typom strelných zbraní.

V prípade sa začalo trestné konanie pre podozrenie zo zapájania sa do činnosti teroristickej organizácie zakázanej v Rusku. Zdroj Interfaxu dodal, že októbri tohto roku bol pri protiteroristickej operácii FSB v Ingušsku zlikvidovaný vodca tejto teroristickej bunky a jeho piati komplici. Koncom minulého týždňa FSB oznámila, že zatkla desať ľudí, ktorí plánovali teroristické útoky v Moskve a Petrohrade a mali styky s IS. Zadržaní pochádzajú z krajín strednej Ázie.

Názvy štátov FSB nešpecifikovala, uviedla len, že k zatknutiam došlo v spolupráci s bývalými sovietskymi republikami Kirgizskom a Tadžikistanom. Zadržaným osobám boli vtedy zhabané podomácky vyrobené výbušniny a strelné zbrane. Podozriví sa priznali, že majú styky s niektorými vyššie postavenými členmi Islamského štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať