Aleppo je opäť terčom ofenzívy, Rusi útočia na Idlib a Homs

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Aleppo
Podľa ruského rezortu obrany by povstalci a civilisti mohli opustiť východnú časť mesta, ktorá je pod kontrolou opozície. Foto: SITA/AP

BEJRÚT 15. novembra (Webnoviny.sk) – Po takmer troch týždňoch relatívneho pokoja sa v utorok povstalcami ovládané štvrte vo východnej časti Aleppa stali opäť terčom náletov. Informovali o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na správy od aktivistov monitorujúcich situáciu v tomto sýrskom meste.

Podľa predstaviteľa civilnej obrany išlo o nálety a zhadzovanie leteckých bômb na padákoch. „Dnes to bolo zlé… takýto druh útoku sme tu nemali viac ako 15 dní,“ dodal podľa Reuters muž menom Ibráhím. V Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že terčom náletov boli tri štvrte na predmestí Aleppa. SOHR zatiaľ nemá informácie o prípadných obetiach či zranených.

Jeden z aktivistov, ktorý žije vo východnom Aleppe, prostredníctvom SMS správ uviedol, že bojové lietadlá útočili raketami a vrtuľníky zhadzovali na východné časti Aleppa barelové bomby.

Rusko začalo ofenzívu v Idlibe a Homse

Rusko začalo veľkú ofenzívu proti extrémistickým militantným skupinám v sýrskych provinciách Idlib a Homs. Informoval o tom v Moskve ruský minister obrany Sergej Šojgu. Agentúra Interfax citovala z vyhlásenia Šojgua, ktorý dodal, že terčom mohutnej operácie ruských síl sú pozície extrémistických organizácií Islamský štát (IS) a Front an-Nusra v provinciách Idlib a Homs.

Na porade velenia ruskej armády s ruským prezidentom Vladimirom Putin Šojgu súčasne informoval, že prvýkrát v dejinách ruských ozbrojených síl do bojovej operácie zasiahla aj vojnová loď Admiral Kuznecov, z ktorej paluby štartovali lietadlá Su-33. Šojgu spresnil, že ruské sily momentálne útočia v Sýrii na továrne, kde „teroristi“ vyrábajú bojové otravné látky.

Dielne vyrábajú prostriedky hromadného ničenia

Ruský minister zdôraznil, že „nejde o dielne, ale o továrne, kde sa vyrábajú prostriedky hromadného ničenia obyvateľstva“. Dodal, že ide o veľmi dobre zorganizované výrobné zariadenia, a „práve preto sa na tieto ciele útočí“. Pripomenul, že Rusko pred časom vyslalo do Sýrie skupinu odborníkov zo špecializovaných druhov vojsk, ktorí majú zistiť, aké otravné látky „sýrski teroristi“ používajú.

Podľa Šojgua boli za posledný týždeň bojové otravné látky v Sýrii použité dvakrát: v prvom prípade bolo následne hospitalizovaných 27 ľudí a traja zomreli; v druhom prípade bolo postihnutých 30 vojakov sýrskej armády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Sergej Šojgu