Iracké sily úspešne vytláčajú islamistov z východného Mósulu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bitka o Mósul
Foto: SITA/AP

BAGDAD 15. novembra (WebNoviny.sk) – Irackým silám sa podarilo vytlačiť bojovníkov takzvaného Islamského štátu (IS) už z tretiny východnej časti Mósulu, o ktorý sa takmer mesiac zvádzajú tvrdé boje. Uviedol to hovorca irackého ministerstva vnútra, ktorého citovala agentúra Reuters.

Rieka Tigris rozdeľuje Mósul na východnú a západnú časť. Prvá z nich je o niečo väčšia než druhá, kde sa nachádza historické centrum mesta.

„Oslobodili sme už viac ako tretinu tejto (východnej) časti mesta,“ povedal hovorca rezortu vnútra, brigádny generál Saad Maan. Jeho slová zazneli na tlačovej konferencii na vojenskej základni Kajjára, ktorá je hlavným logistickým centrom mósulskej ofenzívy.

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Na pozície IS v okolí Mósulu útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

Spočiatku bol postup útočiacich síl pomerne rýchly, keďže sa odohrával v redšie osídlenom okolí Mósulu. Od konca októbra, keď z východnej strany prenikli do samotného mesta, sa však ich postup spomalil. Momentálne sa vládne jednotky pokúšajú upevniť svoje pozície na východnom brehu Tigrisu. Pokračujúce boje podľa odhadov OSN vyhnali z domovov už viac ako 54.000 miestnych obyvateľov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát