Trump požiadal o bezpečnostnú previerku pre svojho zaťa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump (vľavo) s manželkou Melaniou, dcérou Ivankou a jej manželom Jaredom Kushnerom. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 16. novembra (WebNoviny.sk) – Novozvolený americký prezident Donald Trump požiadal o bezpečnostnú previerku najvyššieho stupňa pre svojho zaťa Jareda Kushnera. Týmto bezprecedentným krokom chce dosiahnuť, aby sa Kushner – manžel jeho dcéry Ivanky – mohol zúčastňovať na stretnutiach, na ktorých sa budúci šéf Bieleho domu dozvedá prísne utajované skutočnosti.

Informovala o tom v noci na stredu televízia NBC News, podľa ktorej nie je jasné, či Kushner požadovanú previerku vôbec dostane, ani či by to nebolo v rozpore s platným zákonom proti nepotizmu. Tento zákon zakazuje prezidentom USA, aby vymenúvali do vládnych a federálnych pozícií svojich príbuzných. Donald Trump sa v utorok prvýkrát od svojho volebného víťazstva zúčastnil na tzv. dennom prezidentskom brífingu.

Fotografia

Pravidelné schôdzky podliehajú prísnemu utajeniu

Na týchto pravidelných schôdzkach sa prezident USA oboznamuje s aktuálnymi informáciami amerických tajných služieb, ktoré podliehajú prísnemu utajeniu. Tieto brífingy každodenne absolvuje Barack Obama, a odteraz i Donald Trump, ktorý ho v januári nahradí v Bielom dome.

Podľa nemenovaných zdrojov NBC News požiadal Trump o to, aby sa na ďalších takýchto brífingoch mohli spolu s ním zúčastňovať aj generál vo výslužbe Michael Flynn a jeho zať Jared Kushner.

Zatiaľ čo generál Flynn potrebnú previerku má, Kushner ju môže získať najskôr o niekoľko týždňov, a pritom nie je isté, či by ju vôbec dostal. Členmi Trumpovho prípravného tímu, ktorý má zaistiť hladké prevzatie moci novozvoleným prezidentom, sú okrem Kushnera aj viacerí ďalší členovia Trumpovej rodiny, a to dcéra Ivanka a synovia Donald a Eric. Od roku 1967 platí v USA zákon, ktorý má zabrániť tomu, aby sa do dôležitých funkcií v orgánoch federálnej vlády dostávali príbuzní úradujúcich prezidentov.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Trumpove deti chcú pôsobiť ako poradcovia

Trumpovi poradcovia však podľa NBC News budú zrejme argumentovať, že prípravný tím je len dočasnou pracovnou skupinou, a nie o oficiálnym vládnym orgánom. Trumpove deti okrem toho avizovali, že aj v budúcnosti budú pôsobiť ako otcovi poradcovia, avšak len v neoficiálnych a neplatených pozíciách. Podľa viacerých právnych expertov by však aj toto bolo v rozpore s účelom a duchom platného zákona proti nepotizmu, uvádza NBC News.

Podľa právnika Bradleyho Mossa, špecializujúceho sa na otázky národnej bezpečnosti, je Trumpova žiadosť o previerku pre Kushnera ako vlastného príbuzného bezprecedentným krokom. Podľa Mossa nie je možné, aby sa s prísne utajovanými skutočnosťami oboznamoval nejaký „neformálny poradca“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpJared KushnerMichael Flynn