Keňa zatiaľ nezavrie najväčší utečenecký tábor na svete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenecký tábor v kenskom Dadaabe
Letecký pohľad na časť najväčšieho utečeneckého tábora sveta. Foto: SITA/AP

NAIROBI 16. novembra (WebNoviny.sk) – Uzavretie najväčšieho utečeneckého tábora na svete v kenskom Dadaabe, ktoré bolo naplánované na koniec novembra 2016, odložili o šesť mesiacov. Rozhodla o tom vláda afrického štátu, aby vyhovela žiadosti Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), informoval v stredu šéf kenského rezortu vnútra Joseph Nkaissery.

Podľa jeho slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA, sa budú kenské úrady aj naďalej aktívne usilovať o vracanie utečencov do Somálska.

V tábore na severovýchode Kene, ktorý zriadili pred 25 rokmi, žije v súčasnosti asi 340.000 utečencov, zväčša Somálčanov. Experti v tejto súvislosti už mesiace varujú pred vracaním ľudí, z ktorých mnohí sa narodili a vyrastali v tábore, do násilím sužovaného a zbedačeného Somálska.

Keňa však v apríli ohlásila uzavretie tábora z bezpečnostných dôvodov. Vláda v Nairobi sa obáva, že militanti zo somálskej skupiny aš-Šabáb tam realizuje nábor dobrovoľníkov, navyše sa tam môžu ukrývať aj islamskí extrémisti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UNHCR Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov