Obama vyzval Trumpa na pevný postoj voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

BERLÍN 18. novembra (Webnoviny.sk) – Dosluhujúci americký prezident Barack Obama apeloval vo štvrtok na svojho nástupcu v Bielom dome Donalda Trumpa, aby zaujal pevný postoj voči Rusku v prípade, ak bude Moskva porušovať medzinárodné normy. Trumpa tiež varoval pred uzatváraním pragmatických dohôd s Kremľom na úkor iných krajín, informovala agentúra AP.

Fotografia

Obama vyjadril nádej, že jeho nástupca v prezidentskej funkcií sa bude usilovať o konštruktívnu spoluprácu s Ruskom, kdekoľvek to bude primerané. Zároveň by však podľa Obamu nemal zabúdať na rozdielne pozície oboch veľmocí ohľadne Sýrie, Ukrajiny či základných demokratických hodnôt.

„Verím, že (Trump) jednoducho nezvolí prístup vychádzajúci z reálpolitiky a že nebude presadzovať uzatváranie dohôd s Ruskom aj keby to malo poškodzovať iných, porušovať medzinárodné právo alebo vystaviť riziku menšie krajiny,“ povedal Obama na spoločnej tlačovej konferencií s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Podľa Obamu sa v zahraničnej politike nemožno riadiť len tým, čo sa v istej chvíli zdá byť politicky výhodné a pohodlné. Donald Trump sa v priebehu prezidentskej kampane opakovane vyjadroval pozitívne o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Akú stratégiu však napokon zvolí voči Moskve, však zatiaľ nie je jasné.

Barack Obama pricestoval do Nemecka v rámci rozlúčkovej cesty do Európy, v rámci ktorej už navštívil Grécko. V Berlíne sa ešte dnes stretne s viacerými európskymi lídrami vrátane Merkelovej, britskej premiérky Theresy Mayovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, španielskeho premiéra Mariana Rajoya či talianskeho ministerského predsedu Mattea Renziho.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDonald Trump