Trump absolvoval svoje prvé stretnutie so zahraničným lídrom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Donald Trump Foto: SITA/AP

WASHINGTON 18. novembra (WebNoviny.sk) – Novozvolený prezident USA Donald Trump začal vo štvrtok budovať svoj bezpečnostný tím, keď ponúkol kľúčový post poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť generálovi vo výslužbe Michaelovi Flynnovi. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa z Trumpovho okolia.

Fotografia

Donald Trump súčasne vo štvrtok odštartoval svoje aktivity v oblasti zahraničnej politiky. Absolvoval vôbec prvé stretnutie so zahraničným lídrom – s japonským premiérom Šinzóom Abem -, ako aj schôdzku s bývalým šéfom americkej diplomacie Henrym Kissingerom. Obe stretnutia prebehli v New Yorku.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Michael Flynn, niekdajší riaditeľ americkej Obrannej spravodajskej agentúry (DIA), už v súčasnosti pôsobí v Trumpovom tíme ako poradca pre otázky národnej bezpečnosti. V prípade, ak sa rozhodne prijať ponúknutú funkciu, stane sa jedným z najbližších Trumpových spolupracovníkov v Bielom dome. Zatiaľ nie je známe, či Flynn ponuku prijal. Japonský premiér opísal svoju neoficiálnu schôdzku s novozvoleným prezidentom ako veľmi priateľskú a vyjadril presvedčenie, že Donald Trump bude politikom, s ktorým bude môcť nadviazať vzťah založený na vzájomnej dôvere.

S Henrym Kissingerom (93), ministrom zahraničných vecí z rokov 1973-1977, Trump diskutoval o Číne, Rusku, Iráne, EÚ a ďalších otázkach medzinárodnej politiky. Novozvolený prezident sa stretol aj s republikánskou guvernérkou Južnej Karolíny Nikki Haleyovou, o ktorej sa hovorí ako o možnej kandidátke na post šéfky Štátneho departmentu, teda rezortu diplomacie USA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpMichael FlynnŠinzo Abe