Zemanovi stúpenci pochodovali Prahou spoločne s extrémistami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Česká republika
Foto: SITA/AP

MELBOURNE 18. novembra (WebNoviny.sk) – Český prezident Miloš Zeman sa stal stredobodom štvrtkových osláv 17. novembra v Českej republike: on sám sa ich síce nezúčastnil, avšak do ulíc vyšli jeho priaznivci i odporcovia.

Časť účastníkov prozemanovskej demonštrácie sa spojila i s pravicovými extrémistami, s ktorými potom pochodovala centrom Prahy, informoval server iDNES.cz. Samotný prezident Zeman, ktorý vlani 17. novembra vystúpil na tribúne spoločne s protiislamským radikálom Martinom Konvičkom, sa tohtoročných osláv nezúčastnil a deň strávil na zámku v Lánoch.

Stovky prezidentových odporcov sa zišli vo štvrtok popoludní na Hradčianskom námestí na „zhromaždení proti populizmu a proti politike Miloša Zemana“. Mnohí účastníci mali na oblečení pripnuté české trikolóry podobne ako v roku 1989. Nad hlavami účastníkov viali i zástavy EÚ, NATO i Tibetu. Z Hradčian sa potom mnohí vydali na Václavské námestie, kde sa konal koncert na oslavu Dňa boja za slobodu a demokraciu, na ktorý prišli tisíce ľudí. Kritika prezidenta zaznievala aj na tomto podujatí.

Stovky Zemanových priaznivcov sa stretli popoludní na pražskej Letenskej pláni. Na transparentoch mali heslá na podporu Zemanovej (zatiaľ neohlásenej) prezidentskej kandidatúry, blahoželania novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a bolo vidno aj protiislamské vlajky a husitské symboly. Priamo na mieste sa podpisovala aj petícia proti zavedeniu práva šaría v ČR. Demonštranti kritizovali aj premiéra Bohuslava Sobotku a ďalších členov vlády.

Približne 200 účastníkov demonštrácie potom odišlo do centra mesta, kde sa spojili s členmi krajne pravicovej strany Národná demokracia. Extrémisti chceli pôvodne pochodovať cez židovské mesto, avšak polícia dav odklonila. V jednej ulici im cestu skrížili antifašisti, ktorí vytvorili ľudskú reťaz, takže situáciu musela usmerňovať polícia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš Zeman