Ťažko choré dievča vyhralo súd, telo po smrti zmrazili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

LONDÝN 18. novembra (WebNoviny.sk) – Nevyliečiteľne choré 14-ročné dievča krátko pred svojou smrťou vyhralo v Británii prelomový súdny proces, na základe ktorého sa mohlo nechať zmraziť, aby ho v budúcnosti mohli oživiť a vyliečiť. O neobvyklom prípade v piatok na svojej webovej stránke informovala spravodajská stanica BBC.

Želanie dievčaťa byť po smrti zmrazené pomocou tekutého dusíka podporovala jeho matka. Otec bol spočiatku proti a súhlasil až neskôr. Obával sa totiž, že aj keby sa jeho dcéru o stovky rokov naozaj podarilo oživiť, vo svete by sa cítila stratená.

Britský najvyšší súd však rozhodol, že o tom, čo sa stane po smrti s telom tínedžerky, rozhodne jej matka.

Dievča, ktorého meno v súlade s platnými právnymi predpismi nemôže byť zverejnené, žilo v Londýne a niekoľko posledných mesiacov svojho života si na internete zisťovalo všetko o zmrazovaní mŕtvych. Tínedžerka trpela zriedkavou a nevyliečiteľnou formou rakoviny, ktorej podľahla v októbri. Jej telo následne v súlade s verdiktom súdu previezli do Spojených štátov, kde ho zmrazili.

„Mám len 14-rokov a nechcem zomrieť, no viem, že zomriem. Myslím, že kryoprezervácia mi poskytuje šancu byť oživená a vyliečená, hoci aj o stovky rokov neskôr. Nechcem byť pochovaná do zeme. Chcem žiť dlhšie a myslím, že v budúcnosti by mohli objaviť liek na moju rakovinu a oživiť ma. Chcem mať takúto šancu. To je moje želanie,“ napísalo dievča v liste adresovanom sudcovi.

Sudca Peter Jackson tínedžerku navštívil v nemocnici a podľa vlastných slov ho dojalo, ako statočne niesla svoju situáciu. Verdikt v prípade vyniesol 6. októbra, pričom uviedol, že vlastne nerozhodoval o správnosti celého postupu zmrazovania, ale o rodičovskom spore ohľadne toho, ako naložiť s telom dieťaťa.

Zariadenia na zmrazovanie mŕtvych momentálne existujú v Spojených štátoch, a tiež v Rusku. Cena za túto kontroverznú procedúru, ktorej úspech je zatiaľ otázny, sa v tomto konkrétnom prípade vyšplhala na 37.000 libier (43.000 eur).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Jackson