Obama a piati európski lídri trvajú na sankciách voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama. Foto: SITA/AP

BERLÍN 18. novembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a najvyššími predstaviteľmi Británie, Španielska, Francúzska a Talianska vyzval po piatkovom rokovaní v Berlíne Rusko a Irán, aby zastavili všetky svoje vojenské aktivity v sýrskom meste Aleppo. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu.

Dosluhujúci šéf Bieleho domu rokoval s hlavnými európskymi partnermi o výzvach vzťahujúcich sa na európske a transatlantické partnerstvo. Spoločnosť mu na schôdzke v úrade nemeckej kancelárky robili britská premiérka Theresa Mayová, francúzsky prezident Francois Hollande, ako aj premiéri Španielska a Talianska Mariano Rajoy a Matteo Renzi.

Obama a lídri pätice európskych krajín sa zaviazali, že ponechajú v platnosti sankcie voči Rusku, ktoré naň uvalili v súvislosti s aktivitami Kremľa na Ukrajine, dodal Biely dom. Lídri tiež vyzvali Moskvu a Teherán, aby s okamžitou platnosťou ukončili svoju vojenskú činnosť v Aleppe. Zhodli sa aj na nutnosti spolupráce v rámci Severoatlantickej aliancie.

Témy schôdzky podľa DPA čiastočne nastolili predvolebné vyhlásenia víťaza prezidentských volieb v USA Donalda Trumpa, ktorý spochybnil doterajšie fungovanie transatlantického partnerstva, ako aj NATO.

Obama odletel z Berlína po pracovnom obede krátko popoludní. Išlo o jeho poslednú pracovnú návštevu Európy v úrade amerického prezidenta. Z Nemecka sa presúva do Peru, kde sa zúčastní na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Do Washingtonu sa vráti v sobotu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaFrançois HollandeMariano RajoyMatteo RenziTheresa Mayová