Pápež vymenoval nových kardinálov, sú z celého sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež
Foto: SITA/AP

VATIKÁN 19. novembra (WebNoviny.sk) – Pápež František vymenoval v sobotu vo vatikánskej Bazilike sv. Petra 17 nových kardinálov pochádzajúcich zo šiestich rozličných svetadielov. Piati z nich sú Európania, štyria sú zo Severnej Ameriky, dvaja z Južnej Ameriky, traja z Afriky, dvaja z Ázie a jeden z Oceánie, píše agentúra AP.

Dvaja noví kardináli pôsobia vo vojnou sužovaných krajinách: Mario Zenari, pôvodom z Talianska, je apoštolským nunciom v Sýrii, zatiaľ čo Dieudonné Nzapalainga zo Stredoafrickej republiky (SAR), ktorú pápež navštívil vlani, je vo svojich 49 rokoch momentálne najmladším členom kardinálskeho kolégia.

Hlavnou úlohou kardinálov je voľba pápeža. Umožnené je to však iba tým, ktorí majú menej než 80 rokov; z novovymenovaných kardinálov túto podmienku spĺňajú 13. Pod Františkovým vedením klesol pomer Európanov v konkláve z 52 na 45 percent, keďže sa pápež usiluje o internacionalizáciu Vatikánu.

Pápež pri tejto slávnostnej príležitosti zároveň varoval pred „polarizáciou a nepriateľstvom“ v katolíckej cirkvi, ako aj v širšej spoločnosti. Vyslovil tiež znepokojenie nad tým, ako sú migranti a utečenci zo vzdialených krajín alebo ľudia iných rás, vierovyznaní či zvyklostí čoraz častejšie vnímaní ako nepriatelia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František