Desaťtisíce Poliakov demonštrovali proti rušeniu gymnázií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poliaci demonštrovali proti rušeniu gymnázií
Foto: SITA/AP

VARŠAVA 19. novembra (WebNoviny.sk) – Desasťtisíce poľských učiteľov a rodičov demonštrovali v sobotu proti zámeru vyradiť v krajine zo systému škôl gymnáziá, ktoré v súčasnosti slúžia študentom vo veku 12-16 rokov.

Protest v centre Varšavy, ktorý zorganizoval odborový zväz pedagógov, bol ďalším verejným prejavom nespokojnosti Poliakov s politikou vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), uviedla agentúra AP.

Podľa návrhu ministerstva školstva sa má na budúci rok začať s postupným rušením gymnázií, keďže úroveň výučby je hodnotená ako nedostatočná. Tieto trojročné stredné školy majú v Poľsku zaniknúť v rámci plánovaného návratu k pôvodnému systému spred roka 1999, tvorenému osemročnými základnými a štvorročnými strednými školami.

Organizátori uviedli, že na dnešnej demonštrácii sa zúčastnilo približne 50.000 ľudí. Učitelia vyjadrovali obavy zo straty zamestnania a upozorňovali, že v prípade uskutočnenia vládneho zámeru bude potrebné narýchlo zostavovať nové učebné osnovy.

Varšava bola za posledný rok opakovane dejiskom masových protestov proti krokom vládnucich konzervatívcov, a to najmä tých, ktoré podľa kritikov ohrozujú fungovanie Poľska ako právneho štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia