Britská kráľovná chce utužiť vzťahy s USA, pozve Trumpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kráľovná Alžbeta II. navštívila Nemecko
Britská kráľovná sa spolu s manželom princom Philipom v súčasnosti nachádza na návšteve Nemecka, kde má pred sebou ešte bohatý program. Počas druhého dňa svojho oficiálneho pobytu v krajine varovala pred rozdelením Európy. Berlín, 24. júna 2015. Foto: SITA/AP

LONDÝN 20. novembra (WebNoviny.sk) – Britská kráľovná Alžbeta II. pozve novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa na štátnu návštevu krajiny, ktorá sa uskutoční na budúci rok, so zámerom upevniť úzke vzťahy medzi oboma štátmi. Uviedol to v nedeľu denník The Sunday Times, citujúc britské vládne zdroje.

Podľa daných novín by sa rozhovory medzi britskými činiteľmi a Trumpovým tímom mali začať už čoskoro, pričom návšteva nového šéfa Bieleho domu v Londýne sa očakáva v júni alebo júli 2017. Trump už pozval britskú premiérku Theresu Mayovú do USA počas ich prvého telefonátu od jeho víťazstva.

Londýn má eminentný záujem o posilnenie svojich bilaterálnych vzťahov s Washingtonom v čase, keď sa Mayovej kabinet pripravuje na odchod z Európskej únie a očakáva sa, že tento krok ovplyvní postavenie krajiny na svetovej scéne. Prvým britským politikom, s ktorým sa Trump stretol, je Nigel Farage.

Designovaný prezident USA počas minulotýždňového telefonického rozhovoru Mayovej prezradil, že jeho nebohá škótska matka Mary Anne bola „veľkou obdivovateľkou“ kráľovnej a premiérku požiadal, aby odovzdala Alžbete II. jeho želanie všetkého najlepšieho, dopĺňa denník The Sunday Times.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alžbeta II.Britská kráľovná Alžbeta II.Donald TrumpKráľovná Alžbeta II.Nigel Farage