Sýrska vláda odmietla návrh OSN na ukončenie bojov v Aleppe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aleppo
Zničená budova v sýrskom meste Aleppo. Foto: Syria Civil Defense White Helmets via AP

DAMASK 20. novembra (WebNoviny.sk) – Sýrska vláda v nedeľu odmietla návrh OSN na ukončenie ťažkých bojov v meste Aleppo. Mierový plán počítal s tým, že povstalcami ovládaná východná časť mesta zostane ďalej pod kontrolou opozície, ak sa odtiaľ stiahnu bojovníci, informuje spravodajská stanica BBC.

Stretnutia Mualima s vyslancom OSN

Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim, ktorý sa v nedeľu stretol v Damasku s vyslancom OSN pre Sýriu Staffanom De Misturom, označil túto myšlienku za porušenie „národnej suverenity“. Vyslanec totiž zároveň navrhol, aby sýrska vláda udelila povstaleckým štvrtiam autonómiu a uznala miestnu administratívu.

Mualim vyhlásil, že v celom meste sa musia obnoviť štátne inštitúcie, pretože ide o otázku „národnej suverenity“. „Ponechať približne 275 000 našich občanov ako rukojemníkov 6000 či 7000 ozbrojencom nepripadá vôbec do úvahy. To by nedovolila nijaká vláda na svete,“ tvrdí sýrsky minister.

Damask sa v Aleppe usiluje o „Pyrrhovo víťazstvo“

De Mistura v priebehu týždňa varoval, že Damask sa v Aleppe usiluje o „Pyrrhovo víťazstvo“, ak nenájde s opozíciou politické zmierenie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že po posledných útokoch vládnych síl zostalo Aleppo takmer úplne bez fungujúcich zdravotníckych zariadení.

Boje si takmer každý deň vyberajú krutú daň v podobe desiatok obetí z radov civilistov. V Aleppe v nedeľu zahynulo približne 20 ľudí vrátane 12 detí, informuje Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Mualim na schôdzke s De Misturom zároveň vyhlásil, že Damask chce od administratívy novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zastavila podporovanie militantných skupín v Sýrii.

Aleppo, niekdajšie obchodné centrum Sýrie, je rozdelené medzi vládou kontrolovanú západnú časť a povstalcami ovládaný východný sektor od polovice roku 2012.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov