Francúzska polícia zmarila plány na ďalší teroristický útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia
Foto: SITA/AP

ŠTRASBURG 21. novembra (WebNoviny.sk) – Francúzska polícia zadržala v mestách Štrasburg a Marseille sedem podozrivých osôb, čím zmarila ďalší možný teroristický útok. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii v Paríži francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. K zadržaniu došlo v noci na nedeľu. Ide o sedem osôb vo veku 29-37 rokov francúzskej, marockej a afganskej národnosti.

Cazeneuve vyhlásil, že šiesti zo zadržaných boli tajným službám neznámi. Na siedmu osobu francúzsku políciu upozornila „partnerská krajina“.

Minister tiež uviedol, že zadržaním podozrivých sa podarilo prekaziť teroristický útok, ktorý bol plánovaný už dlhší čas. Terč zamýšľaného útoku nespresnil. K zadržaniu podozrivých došlo len päť dní pred otvorením známych vianočných trhov v Štrasburgu, ktoré do tohto alsaského mesta každý rok v predvianočnom období prilákajú približne dva milióny turistov.

Francúzske médiá v pondelok – ešte pred Cazeneuvovou tlačovou konferenciou – informovali, že štyria podozriví zadržaní v Štrasburgu sa pripravovali na „okamžitý útok“. Vyšetrovanie tohto podozrenia sa začalo len pred niekoľkými dňami a práve v jeho rámci došlo k zadržaniu podozrivých príslušníkmi Generálneho riaditeľstva pre vnútornú bezpečnosť (DGSI) a elitného policajného útvaru RAID. Francúzske médiá pripomenuli, že v roku 2000 sa podarilo prekaziť plán útoku, ktorého terčom mali byť práve vianočné trhy v Štrasburgu, ako aj tamojšia katedrála.

V roku 2014 v tejto alsaskej metropole polícia odhalila a zlikvidovala džihádistickú bunku, pričom zadržala siedmich Alsasanov, ktorí v čase od decembra 2013 do apríla 2014 boli v Sýrii. V júli ich súd v Paríži odsúdil na trest väzenia v rozmedzí od šiestich do deviatich rokov. Najtvrdší trest dostal Karim Mohamed-Aggad, ktorého brata Foueda identifikovali ako jedného zo samovražedných atentátnikov v parížskej koncertnej sále Bataclan. Ich akcia bola súčasťou série teroristických útokov, ktoré sa odohrali v Paríži 13. novembra 2015.

Francúzska polícia odvtedy podniká operácie proti extrémistickým bunkám i podozrivým jednotlivcom. Cazeneuve dnes uviedol, že len v novembri bolo takto vo Francúzsku zadržaných 43 podozrivých. Počas tohto roka bolo v súvislosti s plánovaním teroristických útokov zadržaných spolu 418 osôb, dodal Cazeneuve.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať