V kábulskej mešite vyčíňal atentátnik, spôsobil krvavý kúpeľ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V kábulskej mešite sa odpálil atentátnik
Terčom atentátu sa stala mešita v západnej časti Kábulu. Foto: SITA/AP

KÁBUL 21. novembra (WebNoviny.sk) – Samovražedný atentát, ku ktorému došlo v pondelok v šiitskej mešite v afganskom hlavnom meste Kábul, si vyžiadala najmenej 27 obetí na životoch a 35 ranených. Informovali o tom tamojšie oficiálne miesta.

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že terčom atentátu sa stala mešita v západnej časti Kábulu. Dodalo, že útočník k nej prišiel pešo a výbušniny v tzv. veste atentátnika aktivoval v čase, keď sa nachádzal v dave veriacich vnútri chrámu.

Agentúry tiež informovali, že na území Kábulu, v meste Bagrámí, explodovala nastražená nálož. Podľa posledných informácií pri tom jeden človek zahynul a ďalší utrpel zranenia. K zodpovednosti za tento útok sa prihlásila extrémistická sunnitská organizácia Islamský štát (IS). „Bojovník Islamského štátu podnikol dnes mučenícky útok na šiitskú mešitu v meste Kábul,“ uviedla tlačová agentúra Amak, ktorá je napojená na IS.

Situácia v Afganistane sa v posledných mesiacoch výrazne zhoršila. Radikálne fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré predtým ovládalo značnú časť územia afganského vidieku, podniká útoky aj na väčšie mestá. Okrem toho v Afganistane rastie vplyv IS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať