Trumpov starý otec prosil, aby mohol zostať v Nemecku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Najhorúcejší kandidát na republikánsku prezidentskú nomináciu Donald Trump. Foto: SITA/AP

BERLÍN 22. novembra (WebNoviny.sk) – V nemeckom archíve objavili rukou písaný list, v ktorom starý otec novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa bez úspechu bojoval proti svojmu vyhosteniu z krajiny za to, že si nesplnil povinnosť absolvovať vojenskú službu.

Denník Bild v pondelok zverejnil list z roku 1905, ktorý v archíve nemeckého mesta Speyer objavil historik Roland Paul. Friedrich Trump v ňom žiadal bavorského princa-regenta Luitpolda, aby ho ako „všetkými milovaný, ušľachtilý, múdry a spravodlivý“ vládca nedeportoval. Princ však jeho „najponíženejšiu žiadosť“ odmietol, uviedla tlačová agentúra AP.

Fotografia

Trumpov starý otec sa narodil v Kallstadte, ktorý vtedy patril do Bavorska, a ako tínedžer emigroval okolo roku 1885 do USA bez toho, aby absolvoval povinnú vojenskú službu. Najskôr odišiel do New Yorku a neskôr v rámci zlatej horúčky na Západ, kde spravoval niekoľko krčiem a verejný dom.

Keď si v Amerike zarobil majetok, nakrátko sa aj s manželkou vrátil naspäť do rodného Kallstadtu, miestne úrady však rozhodli o jeho deportácii. Dôvodom bola skutočnosť, že vopred neinformoval príslušné miesta o svojom odchode do zahraničia a že pred ním neabsolvoval povinnú vojenskú službu. Hovorkyňa štátneho archívu nemeckej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Isabell Weisbrodová povedala, že v archíve majú aj rodný list Friedricha Trumpa.

The Irish Times | Friedrich Trump emigrated to the US aged 16… https://t.co/D87WQ8hUdF pic.twitter.com/467tnEUAfW— The Times Times (@Timesolizer) 21. novembra 2016

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump