Bolívia prežíva obrovské sucho, najhoršie za 25 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sucho, počasie
Globálne otepľovanie tlačí ľudí v tropických oblastiach na pokraj schopnosti prežitia. Foto: ilustračné, Thinkstock

SUCRE 21. novembra (WebNoviny.sk) – Bolívia v pondelok v súvislosti s nedostatkom vody vo veľkej časti svojho územia vyhlásila výnimočný stav. Táto juhoamerická krajina momentálne zažíva najhoršie obdobie sucha za posledných 25 rokov, informovala agentúra Reuters.

Sucho podľa odhadov bolívijskej vlády postihlo okolo 125.000 rodín, pričom ohrozilo približne 290.000 hektárov poľnohospodárskej pôdy a asi 360.000 kusov dobytka. Bolívijský prezident Evo Morales vyzval samosprávy postihnutých oblastí, aby finančné príspevky, ktoré vláda uvoľnila na riešenie krízy, využili na kopanie studní a následný prevoz vody do miest. Pomáhať by im pritom podľa jeho slov mala aj armáda.

„Musíme byť pripravení na to najhoršie,“ povedal dnes Morales novinárom. Momentálna kríza však podľa jeho slov krajine zároveň poskytuje možnosť na plánovanie rozsiahlych investícií, ktoré by mohli zmierniť dôsledky klimatických zmien.

Bolívia výnimočný stav na celom svojom území vyhlásila po tom, ako k obdobným opatreniam pristúpilo 172 z dovedna 339 regionálnych samospráv. Pretrvávajúce sucho vyvolalo vo veľkých mestách protesty a spôsobilo tiež konflikty medzi baníkmi a farmármi, ktorí sa sporia o využívanie hydrologických kolektorov, resp. zásobární podzemnej vody.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Evo Morales