Rusko rozmiestňuje v Kaliningradskej oblasti ďalšie rakety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ruský protivzdušný systém S 400
Foto: ilustračné, SITA/AP

MOSKVA 21. novembra (WebNoviny.sk) – Ruská armáda rozmiestnila v Kaliningradskej oblasti svoje najmodernejšie protilodné strely, informovala v pondelok agentúra Interfax. Podľa nej armáda rozmiestnila v Kaliningradskej oblasti – v najzápadnejšej exkláve Ruska hraničiacej s Poľskom a Litvou, členskými krajinami NATO – systémy Bastion.

Ruské ministerstvo obrany cez víkend síce informovalo, že Baltská flotila bude prezbrojená novými raketovými systémami, podrobnosti však neuviedlo, poznamenala agentúra AP. Systém Bastion odpaľuje nadzvukové riadené strely Oniks, ktoré majú dolet 450 kilometrov a môžu byť použité proti lodiam i pozemným cieľom. Minulý týždeň mali svoj bojový debut v Sýrii, kde ich Rusko použilo proti militantom.

Okrem toho Viktor Ozerov, predseda výboru pre obranu a bezpečnosť v Rade federácie (hornej komore ruského parlamentu) dnes pre agentúru RIA Novosti povedal, že armáda rozmiestni v Kaliningradskej oblasti aj taktické balistické rakety Iskander a raketové systémy protivzdušnej obrany S-400, a to v reakcii na plán USA na budovanie protiraketovej obrany.

Sofistikovaný systém S-400, ktorý Rusko využíva na ochranu svojej leteckej základne v Sýrii, môže súčasne sledovať a zasiahnuť niekoľko vzdušných cieľov do vzdialenosti až 400 kilometrov. V prípade nasadenia v Kaliningradskej oblasti bude systém S-400 schopný zamerať lietadlá a rakety NATO vo väčšine Pobaltia.

Raketa Iskander má vysokú presnosť zásahu a dolet 500 kilometrov, čím je schopná zasiahnuť zariadenia NATO v niekoľkých členských krajinách NATO, ktoré susedia s Ruskom. Môže byť vyzbrojená konvenčnými aj jadrovými hlavicami. Rusko už v októbri nasadilo v Kaliningradskej oblasti rakety Iskander. Uviedlo, že išlo o pravidelné cvičenie, nekonkretizovalo však, či tam rakety nechá dočasne alebo natrvalo.

Kremeľ už dlhší čas varuje, že vývoj protiraketového štítu NATO pod taktovkou USA predstavuje pre Rusko bezpečnostnú hrozbu. Sľúbil preto protiopatrenia. Sťažuje sa aj na nasadenie jednotiek NATO pri ruských hraniciach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia