Video: Donald Trump prezradil, čo prvé urobí ako prezident

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Donald Trump
V poradí 45. americkým prezidentom bude republikán Donald Trump. Foto: SITA/AP

NEW YORK 22. novembra (WebNoviny.sk) – Dezignovaný americký republikánsky prezident Donald Trump v prvý deň svojho funkčného obdobia nariadi stiahnutie Spojených štátov z Transpacifického partnerstva (TPP). Oznámil to vo videu, v ktorom načrtol svoje plány v prvých 100 dňoch vlády a bolo v pondelok zverejnené na portáli YouTube v rámci nového kanála Transition 2017.

Fotografia

Plánovanú obchodnú dohodu združujúcu 12 krajín označil Trump za „potenciálnu katastrofu“ pre USA. Namiesto nej prisľúbil „spravodlivé, bilaterálne obchodné dohody, ktoré prinavrátia Amerike pracovné miesta a priemyselné odvetvia“.

Vystúpenie z TPP je jedným z Trumpových predvolebných sľubov. Táto obchodná dohoda bola ústredným bodom agendy odchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý ňou chcel posilniť väzby medzi USA a ázijsko-tichomorským regiónom. TPP nezahŕňa Čínu, keďže bola zamýšľaná ako protiváha druhej najväčšej svetovej ekonomiky. Jej ratifikácia Kongresom je plánovaná v januári ešte pred koncom Obamovho funkčného obdobia.

Obrazom: Prezidentské voľby v USA

Zrušenie obmedzení v energetickom sektore

Obchodné dohody boli pritom dôležitou témou predvolebnej kampane. Mnohí Američania ich vinia zo straty pracovných miest a znižovania priemyselnej výroby.

„Moja agenda bude sledovať veľmi jednoduchý princíp – aby bola Amerika na prvom mieste,“ hovorí Trump vo videu. Či už ide o výrobu ocele a automobilov alebo liečenie chorôb, budúci prezident chce, aby sa toto všetko dialo v USA, čím by vznikli pracovné miesta a bol by zabezpečený blahobyt pre amerických pracujúcich.

Vystúpenie z TPP chce Trump presadiť pomocou prezidentského dekrétu, ktorým môže obísť Kongres. Obama využíval tento kontroverzný nástroj v ostatných rokoch čoraz viac, keďže republikánmi ovládaný Kongres blokoval jeho zámery.

Rovnakým spôsobom chce Trump zrušiť obmedzenia v energetickom sektore, ktoré idú na úkor pracovných miest a produktivity. Spomenul pritom ťažbu ropy alebo zemného plynu zo sedimentov metódu tzv. frakovania (fracking) a „čisté uhlie“. Týmto spôsobom budú podľa Trumpa vytvorené milióny dobre platených pracovných miest. „Toto sme chceli, na toto sme čakali,“ povedal. Ďalej chce zaviesť nové pravidlo, že za každé nové nariadenie sa musia zrušiť dve staré.

Ďalšie kroky oznámi v nasledujúcich dňoch

V oblasti národnej bezpečnosti Trump chce, aby ministerstvo obrany vypracovalo komplexnú stratégiu ochrany americkej infraštruktúry pred kybernetickými útokmi, ale aj pred akoukoľvek inou formou útokov. V oblasti imigrácie mieni dať pokyn ministerstvu práce, aby preverilo všetky prípady zneužitia vízového režimu, ktoré poškodzujú pracujúcich v USA.

Ak niekto pracuje pre americkú vládu, Trump mieni presadiť, aby po odchode zo svojho postu na obdobie piatich rokov nemohol byť aktívny ako lobista. V prípade práce pre zahraničnú vládu bude tento zákaz celoživotný. „Toto sú len niektoré kroky smerom k reforme Washingtonu a obnove našej strednej triedy,“ vyhlásil Trump na záver svojho posolstva trvajúceho necelé tri minúty.

Zároveň avizoval ďalšie kroky, ktoré oznámi v nasledujúcich dňoch, a sľúbil, že jeho tým bude pracovať na tom, aby boli USA opäť skvelým miestom pre každého. „A tým myslím pre každého,“ zdôraznil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Donald Trump