Nový Zéland zasiahli ďalšie dve zemetrasenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zemetrasenie
Zničená cesta po zemetrasení v hlavnom meste Wellington. Foto: Ross Setford/SNPA via AP

WELLINGTON 22. novembra (WebNoviny.sk) – Dve rôzne časti Nového Zélandu zasiahli v utorok pomerne silné zemetrasenia, zatiaľ však nie je známe, že by si vyžiadali vážnejšie škody alebo zranenia.

Agentúra AP uvidela, že prvé otrasy s magnitúdou 5,6 nastali približne o 13.20 h miestneho času (01.20 h SEČ) pri pobreží Severného ostrova. Ďalšie otrasy, ktoré dosiahli magnitúdu 5,3, hlásili približne o päť hodín neskôr z Južného ostrova, pričom sa predpokladá, že otrasy mohli súvisieť s minulotýždňovým silným zemetrasením v tomto regióne.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo 14. novembra oblasť pri meste Kaikoura na pobreží novozélandského Južného ostrova, pričom zahynuli dvaja ľudia a na mori vznikli aj menšie vlny cunami. V súvislosti s utorkovými záchvevmi nevydalo Tichomorské centrum varovania (PTWC) pred cunami žiadnu výstrahu.

Silné zemetrasenie zasiahlo v utorok ráno (v pondelok večer podľa SEČ) i najväčší japonský ostrov Honšu. Najsilnejšie otrasy v danej oblasti od roku 2011 dosiahli podľa údajov americkej geologickej služby USGS magnitúdu 6,9. Pobrežia zasiahli cunami s výškou do 1,4 metra a hlásené sú aj zranenia najmenej 12 osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať