Iracké sily sa pokúšajú oslobodiť ďalšiu štvrť Mósulu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Začal sa boj o Fallúdžu, Irak vyslal protiteroristické sily
Foto: SITA/AP

BAGDAD 22. novembra (WebNoviny.sk) – Iracké vládne sily, ktoré sa zúčastňujú na operácii na dobytie mesta Mósul, dostali za úlohu zmocniť sa štvrte susediacej s už dobytým sektorom na východe mesta. Pri svojom postupe narazili na veľký odpor džihádistov z Islamského štátu (IS), informovala agentúra AP.

Podľa vyhlásenia Hajdára Fázila, brigádneho generála irackej armády, bojovníci IS útočia na vládnych vojakov, ktorí sa snažia postúpiť do husto osídlenej štvrte az-Zuhúr. Islamisti do bojov nasadili raketomety a mínomety. Fázil však uviedol, že vládne sily napriek ostreľovaniu nepriateľa „opatrne napredujú“.

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Na pozície IS v okolí Mósulu útočia príslušníci irackej armády, kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

Vládni vojaci sa k Mósulu sťahujú z viacerých smerov. Elitné jednotky irackej armády zaznamenali najrýchlejší postup a ovládli časť mesta ležiacu východne od rieky Tigris. Ich napredovanie sa vstupom do mesta spomalilo, keďže sa snažia vyhnúť obetiam na životoch z radov civilného obyvateľstva, ktoré v Mósule uviazlo. Tým možno podľa AP vysvetliť aj fakt, že viac ako mesiac po začatí operácie sú vládne sily ešte stále asi desať kilometrov od centra mesta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát