Tater a Tot bojujú o titul Národná morka roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Biely dom
Foto: facebook.com/WhiteHouse/

WASHINGTON 23. novembra (WebNoviny.sk) – Biely dom v noci z utorka na stredu oznámil mená dvoch moriek, ktoré sa vo štvrtok zúčastnia na tradičnom obrade udeľovania milosti prezidentom USA. Na webovej stránke Bieleho domu je súčasne možné hlasovaním rozhodnúť, či sa nositeľom titulu Národná morka roka stane Tater alebo Tot.

Obama udeľoval milosť obom morkám

Oba tohtoročné moriaky sú samčekovia. Majú 18 týždňov a vážia po 18 kilogramov. Ako informovala tlačová služba Bieleho domu, oba vtáky majú radi kukuricu, ale hudobný vkus majú rozdielny: kým Tot má rád Justina Timberlaka, Tater dáva prednosť tvorbe Meghan Trainorovej. Tater má ako snack rád červíky, zatiaľ čo Tot si obľúbil plátky paradajok. Oboch moriakov dopravili do Washingtonu zo štátu Iowa.

Biely dom
Foto: facebook.com/WhiteHouse/

Prezident USA Barack Obama počas svojho volebného obdobia radšej udeľoval milosť obom morkám, ktoré dostávali do Bieleho domu ako dar, takže obyvatelia USA na internete hlasujú len o prisúdení titulu Národná morka roka.

Po obrade udelenia milosti, ktorý sa odohrá po 69.-krát, morky prevezú do Technologického inštitútu štátu Virgínia, kde sa o ne budú starať tamojší študenti a veterinári.

Biely dom
Foto: facebook.com/WhiteHouse/

Prvým milosrdným prezidentom bol Kennedy

Tradícia dodávať do Bieleho domu morky na slávnostnú večeru pri príležitosti Dňa vďakyvzdania sa traduje od konca druhej svetovej vojny, keď bol prvým obdarovaným prezidentom Harry Truman. Prvýkrát oficiálne udelil milosť morke na Deň vďakyvzdania v roku 1989 prezident George H. W. Bush, aj keď úplne prvým milosrdným prezidentom bol v roku 1963 John F. Kennedy.

Američania v USA i vo svete oslávia Deň vďakyvzdania tento štvrtok, 24. novembra. Ide o pripomenutie si udalosti z roku 1621, keď osadníci a miestni Indiáni v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Tento sviatok sa ujal a slávil sa v rôznych termínoch, kým prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.

Deň vďakyvzdania je sviatkom, kde sa – podľa možností – stretáva celá rodina, pričom v tradičnom menu nesmie chýbať práve pečená morka, brusnicová omáčka a zemiakové pyré.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Abraham LincolnBarack ObamaGeorge H. W. BushJohn F. Kennedy