Politológ Robejšek založil novú politickú stranu Realisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Petr Robejšek
Petr Robejšek Foto: facebook.com/petrrobejsek

PRAHA 24. novembra (WebNoviny.sk) – Vznik novej českej politickej strany Realisti (Realisté), ktorá má ambície stať sa hlavnou pravicovou silou v krajine a uspieť v budúcoročných parlamentných voľbách, oznámil na štvrtkovej tlačovej konferencii český politológ, komentátor a publicista Petr Robejšek. Informoval o tom server Novinky.cz, ktorý pripomenul, že Robejšek žije od emigrácie v 70. rokoch trvale v Nemecku.

Cieľom uzdraviť „chorú politiku“ v Česku

Tento kritik súčasnej podoby Európskej únie a jej migračnej politiky, ale tiež politickej korektnosti, dostal od prezidenta Miloša Zemana k 28. októbru štátne vyznamenanie.

Vznik strany podľa jeho slov reaguje na fenomén odštartovaný brexitom vo Veľkej Británii či zvolením Donalda Trumpa za prezidenta USA. Jej cieľom je uzdraviť „chorú politiku“ v Česku. „Pravicové strany zúfalo hľadajú pôdu pod nohami, ANO sa posúva doľava, k podlizovaniu sa voličom. My nebudeme urážať verejnosť floskulami (kvetnatými výrokmi bez konkrétneho obsahu),“ vyhlásil.

Nevylúčil, že strana, ktorej „voličský potenciál je približne 20 percent“, postaví aj prezidentského kandidáta. „Moja kandidatúra nie je príliš pravdepodobná, ale nikdy nehovor nikdy,“ citovali ho Novinky.cz.

Prioritné témy strany

Politológ uviedol, že je iba „mentorom“ strany, ktorá si predsedu zvolí vo februári alebo v marci. Aj konkrétny politický program predstaví až na jar. Za jej priority označil témy rodina, bezpečnosť, spravodlivosť a národné bohatstvo.

Členmi novej strany sú napríklad ekonóm Pavel Kohout, ktorý bol v minulosti spájaný so stranami Věci veřejné a Úsvit, podnikateľ Antonín Fryč, predseda Únie zamestnávateľských zväzov ČR Jiří Horecký, agrárny analytik Petr Havel či prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiří Hynek.

Internetový denník echo24.cz napísal, že strana bude fungovať s podporou investičnej skupiny Penta, ktorá vlastní napríklad stávkovú kanceláriu Fortuna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať