Islamský štát útočil na benzínke v Iraku, zabil sto pútnikov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Islamský štát útočil na benzínke v Iraku, zabil stovku ľudí.
K zodpovednosti za útok sa prihlásila sunnitská extrémistická organizácia Islamský štát, ktorá šiitov považuje za odpadlíkov od islamu Foto: SITA/AP

BAGDAD 25. novembra (WebNoviny.sk) – Na približne 125 stúpol počet obetí samovražedného bombového útoku na autobusy s iránskymi šiitskými pútnikmi v Iraku, ku ktorým sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). S odvolaním sa na miestnu políciu a zdravotníkov o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Útok sa stal vo štvrtok na čerpacej stanici pri stredoirackom meste Hilla ležiacom asi 100 kilometrov južne od metropoly Bagdad. Zdravotníci uvádzajú, že najmenej 95 ďalších ľudí utrpelo zranenia, pričom stav viacerých z nich je kritický.

Terčom útoku bolo osem autobusov s iránskymi pútnikmi. Tí sa vracali do vlasti zo šiitského posvätného mesta Karbalá, kde sa konali oslavy šiitského sviatku arbaín, ktorým sa končí 40 dní smútku za imámom Husajnom, vnukom proroka Mohameda. Nálož, ktorú odpálil samovražedný atentátnik, bola umiestnená v nákladnom aute.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila sunnitská extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá šiitov považuje za odpadlíkov od islamu a viackrát už útočila práve počas ich sviatkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát