Zomrel bývalý kubánsky prezident Fidel Castro (†90)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fidel Castro
Foto: SITA/AP

HAVANA 26. novembra (WebNoviny.sk) – Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro zomrel v piatok večer vo veku 90 rokov, informovala o tom v sobotu ráno kubánska agentúra Prensa Latina.„Túto smutnú správu priniesol prezident Raúl Castro prostredníctvom vystúpenia v štátnej televízii,“ napísala Prensa Latina.

Prezident ďalej uviedol, že telo bývalého revolučného vodcu podľa jeho želania spopolnia. Pohreb sa bude konať 4. decembra na cintoríne Santa Ifigenia v meste Santiago de Cuba, kde Castro pred takmer 60 rokmi oznámil národu víťazstvo svojej revolúcie.

Podľa kubánskych štátnych médií budú mať Kubánci možnosť vzdať poslednú poctu zosnulému lídrovi v pondelok a utorok tým, že podpíšu „slávnostný sľub dodržiavania zásad revolúcie“. Na Námestí revolúcie v Havane, kde sa Castro často prihováral tisícom svojich stúpencov, sa potom na jeho počesť bude konať smútočné zhromaždenie.

Urnu s Castrovým popolom následne prevezú z Havany do Santiaga de Cuba, teda po tej istej trase, ktorú v opačnom smere absolvoval Castro v roku 1959, keď pod jeho vedením zvíťazila na Kube revolúcia. Fidel Castro vládol na Kube 47 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Fidel CastroRaúl Castro