Svetoví politici reagujú na úmrtie Fidela Castra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fidel Castro
Foto: SITA/AP

PARÍŽ/MOSKVA/MADRID 26. novembra (WebNoviny.sk) – Sústrasť s úmrtím bývalého kubánskeho prezidenta Fidela Castra, ktorý zomrel v piatok vo veku 90 rokov, vyjadrilo v sobotu množstvo svetových politikov.

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda bol Castro stelesnením kubánskej revolúcie, a to aj z hľadiska nádejí, ktoré vzbudila, ako aj sklamaní, ktoré po nej nasledovali. „Francúzsko vždy spochybňovalo embargo, ktoré uvalili Spojené štáty na Kubu. Privítalo jej otvorenosť a obnovenie dialógu medzi oboma krajinami,“ uvádza sa vo vyhlásení francúzskeho prezidenta.

Úprimný a spoľahlivý priateľ Ruska

„Slobodná a nezávislá Kuba, ktorú Castro a jeho spojenci vybudovali, sa stala vplyvným členom medzinárodného spoločenstva a inšpiratívnym príkladom pre mnohé krajiny a národy. Fidel Castro bol úprimným a spoľahlivým priateľom Ruska. Prosím, tlmočte v tejto smutnej chvíli moje slová sústrasti a podpory celej Vašej rodine,“ uvádza sa v telegrame, ktorý kubánskemu prezidentovi a bratovi zosnulého exprezidenta Raúlovi Castrovi zaslal ruský prezident Vladimir Putin.

„Fidel neustúpil a svojej krajine dodával silu aj v čase najhoršej americkej blokády,“ povedal o zosnulom vodcovi kubánskej revolúcie bývalý sovietsky prezident Michail Gorbačov, ktorý roku 1989 podpísal s Castrom zmluvu o priateľstve medzi Sovietskym zväzom a Kubou. Indický premiér Naréndra Módí označil Castra za jednu z najikonickejších postáv 20. storočia. „India smúti nad stratou veľkého priateľa,“ uvádza sa vo vyhlásení indického premiéra. Sústrasť s úmrtím Fidela Castra vyslovil kubánskemu ľudu aj indický prezident Pranab Mukherdží.

Konzervatívny španielsky premiér Mariano Rajoy označil Fidela Castra za osobnosť „historického významu“ a na Twitteri vyslovil sústrasť vláde v Havane. Naopak, veľká komunita exilových Kubáncov v Španielsku úmrtie Castra privítala s „veľkou radosťou“, citovala agentúra EFE Rigoberta Carcellera, hovorcu Platformy demokracia na Kube okamžite. „Zo smrti diktátora nemôžete byť smutný, je to veľký okamih pre Kubu,“ zdôraznil.

Bývalý rakúsky prezident Heinz Fischer považuje Castra za veľkú osobnosť. Motívy revolúcie proti diktátorovi Fulgenciovi Batistovi si podľa neho zasluhujú uznanie a vo svete sa stretli zväčša s kladnou odozvou, v prípade Kuby sa však potvrdil historický zákon, že revolúcie vedú vo väčšine prípadov k vzniku autoritárskych štruktúr. Veľmi dôležité je preto súčasné úsilie otvoriť Kubu svetu, dodal Fischer.

Fidel Castro je mŕtvy!

Lakonickým konštatovaním „Fidel Castro je mŕtvy!“ reagoval na úmrtie novozvolený americký prezident Donald Trump. Trump, ktorý sa ujme úradu 20. januára, počas svojej predvolebnej kampane pohrozil, že zvráti politiku zlepšovania americko-kubánskych vzťahov, ktorú začal odchádzajúci prezident USA Barack Obama. Trump označil Castra za „brutálneho diktátora, ktorý šesť desaťročí utlačoval svoj vlastný ľud“. Súčasne vyjadril pripravenosť pomôcť „úžasným“ Kubáncom na ceste k slobode a prosperite.

„Tragédie, úmrtia a bolesť, ktoré zapríčinil Fidel, nemožno vymazať, ale naša administratíva urobí všetko preto, aby sa obyvatelia Kuby mohli konečne vydať smerom k prosperite a slobode,“ uvádza sa v Trumpovom vyhlásení. Hoci Kuba stále zostáva „totalitným ostrovom“, Fidelovo úmrtie podľa Trumpa otvára Kubáncom po dlhých rokoch hrôz nádej na lepšiu budúcnosť.

Americký prezident Barack Obama vyjadril sústrasť obyvateľom Kuby a ponúkol im „ruku priateľstva“. „Fidel Castro zmenil jednotlivé životy, rodiny i kubánsky národ. Dejiny zaznamenajú a posúdia obrovský vplyv tejto jedinej osobnosti na ľudí a okolitý svet,“ uviedol vo vyhlásení odchádzajúci šéf Bieleho domu.

Pripomenul, že počas takmer šiestich desaťročí boli vzťahy medzi USA a Kubou poznamenané „nezhodami a hlbokými politickými spormi“. Obama sa podľa vlastných slov počas svojho úradovania veľmi snažil o to, aby sa tieto napäté vzťahy stali minulosťou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDonald TrumpFidel CastroHeinz FischerMariano RajoyMichail GorbačovVladimir Putin