Vládne sily postupujú v Aleppe, civilisti utekajú z mesta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria - boje o Aleppo
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 27. novembra (WebNoviny.sk) – Sýrske vládne sily obsadili v nedeľu ďalšie štvrte vo východnej časti Aleppa kontrolovanej povstalcami. Z obliehaného mesta utieklo od soboty už viac ako 4000 civilistov.

Masový útek civilného obyvateľstva z východného Aleppa sa začal v sobotu po tom, ako sýrska armáda a jej spojenci po krutých bojoch prevzali kontrolu nad kľúčovou štvrťou Hanano. Dnes sa jej podarilo obsadiť aj susedné štvrte Džabal Badra a Baadín, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Podľa povstalcov sa armáda snaží vraziť klin do povstaleckého sektora vo východnom Aleppe a rozdeliť ho na dve časti. Najnovšia ofenzíva vládnych jednotiek, zameraná na dobytie celého Aleppa trvá už takmer dva týždne. Armáda rýchlo postupuje vďaka masívnej leteckej a delostreleckej podpore a tomu, že na vzbúrencov útočí naraz na niekoľkých frontoch.

Podľa informácií SOHR od soboty ušlo z východného Aleppa od soboty už prinajmenšom 4200 civilistov. Zhruba 2500 sa uchýlilo do oblasti ovládanej Kurdmi a zvyšok do štvrtí pod kontrolou vlády. Podľa agentúry DPA ide o najmasovejšie presuny obyvateľstva od júla, kedy východné Aleppo obľahli jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi. V obkľúčení sa ocitlo zhruba 250.000 civilistov, ktorí zápasia s vážnym nedostatkom potravín a ďalších základných potrieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať